Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reactie toevoegen

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reactie toevoegen

Reactie toevoegen
Uw gegevens
De witte lentemaanden
10 april 2018 om 11:44

Bij de kleur van het Amsterdamse Bos denk je misschien aan groen, maar ik zie deze maanden vooral een wit bos. De uitgestrekte sneeuwklokjesvelden onder de bomen worden opgevolgd door nog uitbundiger bloei van de daslook. De meidoorn pakt over enkele weken het stokje over van de bloeiende sleedoorns. En dan hebben we het nog niet gehad over de krentenboompjes, de bosanemoontjes, het fluitenkruid en de vogelkers. Allemaal bloeien ze wit. En zelfs de blauwe reigers lijken vervangen te worden door witte. Onze beroemde vierhonderd yoshino-kersen  (染井吉野) passen met hun witte bloesem dan ook heel goed bij het Bos. Maar kom vooral over twee, drie weken eens kijken naar onze andere kersen: de boskriek en de Kanzan-kerselaar

De boskriek
Naast de al genoemde uitbundig witbloeiende vogelkersen, staat er een groot aantal boskrieken in het bos, de wilde zoete kers. De boskriek - je raadt het al - heeft witte bloesem. De sierkersen in het Bos bloeien mooi, maar zonder dat dat vruchten oplevert. Aan de boskriek hangen in juni rode kersen.  Een feest voor de vogels.

De Kanzan-kerselaar
Vorig jaar ontdekte ik iets leuks bij de oude Japanse sierkers schuin tegenover het Klein Kinderbad (aan de andere kant van de weg met krentenboompjes). Deze dubbelbloemige Kanzan-kerselaar is de enig overgeblevene van een rijtje dat ooit een spectaculaire roze muur vormde. Het is een bijzondere kerselaar. Loop er eens heen zodra 'ie bloeit. Hij is geënt op een boskriek. Dat kun je zien omdat in een zee van roze uit de onderstam een boskriektak groeit met enkelvoudige witte bloemen. Die niet-bedoelde dingen in het Bos, die zijn voor mij de kers op de taart.

Kanzan-sierkers met boskriekbloesem uit onderstam, foto: Wouter van der Wulp.