Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties


Der Lindenbaum
2 maart 2016 om 11:34

Is het gerechtvaardigd om zo voor het naderende voorjaar nog te luisteren naar Die Winterreise van Schubert? Ja natuurlijk! Dat zou ik het hele jaar door maar doen.

Zoals de linde bezongen wordt... Je ziet het tafereel zo voor je. Hier in het bos staan er ook vele. De meeste natuurlijk in de welbekende lanen.

Oud

De linde werd al bij de germanen als heilige boom gezien. Het zou de behuizing zijn van de god Freya. Geliefden trouwden onder de lindeboom, vaak stond er op marktpleinen een linde nabij het rechthuis. Onder de lindeboom werd dan recht gesproken.

Verre liefde

Maar ook het symbool voor verre onbereikbare liefde. In het lied zingt men: ik lag onder mijn boom, de ouwe trouwe linde, volmaakt voor dagdromen, zelfs toen de twijfels kwamen bood de linde me rust. hij ruiste tegen mij: hieronder lig je goed.

Lekker

In juni verschijnt de bloesem en is er rondom de lanen hier een heerlijk zoete lucht te ruiken. Voor bijen en hommels is het erg belangrijk dat er meerdere lindes in de buurt staan. Bij solitair staande lindes verbruiken deze belangrijke insecten namelijk spoedig meer energie bij het fladderen dan er nectar verzameld kan worden.

Telefoon uit, en dagdroom nou eens een keer!

thumb_image
21 maart 2016 om 19:10

Dag Pieter, zag je toevallig voorbijkomen op een regionale tv en herkende gelijk je rust en enthousiasme, bijzonder fijn te zien dat dat wat je een aantal jaren terug graag wilde zo grandioos is waar geworden.
Leuk destijds je enthousiasme en aardige karakter te hebben meegemaakt, het ga je goed
Je nu gepensioneerde contactlensspecialist Jan.