Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen oktober 2016

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen oktober 2016

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Invasie
30 oktober 2016 om 20:51
Pieter Rust
Lievelord

Afgelopen zaterdag was ik met Olav in de Boswinkel om daar wat spullen te halen voor de Nacht van de Nacht die 's avonds zou plaatsvinden. Wat wederom een groot succes was, maar daar gaat het nu niet om.

Vlak voor we in onze auto wilde stappen werd ik aangesproken door een bezoeker die me vroeg hoe het kwam dat er momenteel zo veel lieveheersbeestjes rondvlogen. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw, terwijl ze op een bankje zaten, in geen tijd (in no time voor de hipsters) onder de vriendelijke diertjes zaten.

Dat zou ik niet weten

Ik kon het verschijnsel niet verklaren maar gelukkig Olav wel: het zijn allemaal veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes en dit soort invasies komen ieder jaar voor in gebieden waar veel tuinbouw wordt bedreven.

Predatoren

En zo vriendelijk zijn ze niet. De diertjes worden in de kassen ingezet tegen de bladluizen. Ook in kassen wordt wel eens gelucht en op het moment dat de daken opengaan vliegen de lieveheersbeestjes weg, op zoek naar een geschikte plek om te overwinteren. En heel blij keek Olav er niet bij want vanwege de agressieve predatie vormen ze een bedreiging voor onze inheemse soorten. Larven, rupsen en vlindereitjes knagen ze fijntjes op.

Ik ga Helga van Leur bellen of er al een flinke vorstperiode gaat komen.

Krakers
1 oktober 2016 om 09:52
Pieter Rust
Wespen

Gisteren werd ik gebeld door onze eigen Artist in Recidence, Julia(zie elders op onze thuispagina). Zij zit zo nu en dan in de vogelkijkhut aan de noordkant van het bos om te schilderen en te tekenen. Ze heeft echter last van krakers in haar hut.

Nee, de hut is niet toegankelijk voor bezoekers. Vroeger gingen we er nog wel eens heen met een excursie maar de laatste jaren was de hut wat ingedommeld. Voor Julia is ie echter weer wat opgeknapt en zo wordt er weer op een leuke manier gebruik van gemaakt.

Best fors

Maar het telefoontje van Julia ging over ongenode gasten die bezit hebben genomen van de hut. Geen krakers in de zin van menselijk geboefte, maar wespen. De diertjes hebben een reusachtig nest gemaakt zoals te zien is op de foto.

Gif

Vroeger deed de boswachterij zelf aan de nestbestrijding van wespen. Met wat gif was het snel voor elkaar, maar in de huidige tijd mag dit niet meer. Terecht natuurlijk, want je moet er niet aan denken dat een kind of andere bezoeker op een onbewaakt ogenblik in aanraking komt met het gif of de narrige wespen die wat pissig zijn vanwege de nestverstoring.

GGD

Nu is dit de taak van de GGD van de gemeente Amsterdam. We gaan ze bellen en ik hoop dat we het nest, of een deel er van kunnen bewaren om te laten zien in de Boswinkel en tijdens onze excursies.