---
Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Dunningen in het Amsterdamse Bos

In het kort

Van het najaar tot het voorjaar vinden er weer 'dunningen' plaats in een deel van het Amsterdamse Bos. Dit hoort bij het normale onderhoud van het Bos.

Op deze pagina - Dunningen in het Amsterdamse Bos


Van 30 november 2015 tot eind februari 2016 vinden dunningen plaats in het Amsterdamse Bos. Dit is van maandag tot en met vrijdag, van 7:30 tot 16:00 uur.

Ieder winterseizoen wordt in een deel van het Amsterdamse Bos een aantal bomen gekapt. Dit noemen we het ‘dunnen' van een bos. Door het uitvoeren van dunningen kan het nog jonge bos zich goed ontwikkelen tot een gezond en oud bos met grote bomen.

Foto: Toekomstboom

Door sommige bomen te kappen krijgen de ‘buur-bomen' die blijven staan, meer groeiruimte. Ze krijgen meer takken en wortels en worden sneller dik. Stevige gezonde bomen zijn beter bestand tegen ziekten en stormen. De bomen die uiteindelijk overblijven noemen we de ‘toekomstbomen'.

Blessen

De bomen die moeten wijken worden gemarkeerd (dit noemen we 'blessen') en worden omgezaagd of geringd. Het dode hout van de omgezaagde bomen laten we liggen. Hiervan profiteren allerlei mossen, planten en dieren. In de eerste 25 meter langs de paden halen we de meeste stammen weg. Dit past in het beeld van een parkbos dat we in een deel van het Amsterdamse Bos nastreven.

Op onderstaande kaart is het gedeelte van het Bos te zien waar de dunningen in 2015-2016 plaatsvinden (rood gearceerd).

Gebied in Amsterdamse Bos waar in de dunningen plaatsvinden (2015-2016)

Veiligheid

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Bij mogelijk gevaarlijke situaties worden paden afgezet. Wij verzoeken Bosbezoekers hier rekening mee te houden:

  • ga niet voorbij de afzettingen
  • ga niet in de bosdelen waar gewerkt wordt
  • houd honden aan de lijn

Bedankt voor de medewerking!

Lijst