---
Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Eekhoornbrug Amsterdamse Bos bij Vroege Vogels

In het kort

De eekhoornbrug die het Amsterdamse Bos verbindt met andere groengebieden in Amsterdam, blijkt goed te werken. Ecoloog Geert Timmermans licht dit toe in een uitzending van Vara's Vroege Vogels.

Op deze pagina - Eekhoornbrug Amsterdamse Bos bij Vroege Vogels


De eekhoornbrug die het Amsterdamse Bos verbindt met andere groengebieden in Amsterdam, blijkt goed te werken. Ecoloog Geert Timmermans licht dit toe in een uitzending van Vara's Vroege Vogels.

Eekhoornbrug

Ecologische structuur

In de ecologische structuur die de Amsterdamse gemeenteraad heeft vastgesteld, zijn 80 knelpunten in en om Amsterdam ontdekt waar wilde dieren, zoals egels en eekhoorns, niet goed kunnen passeren. De gemeente heeft zich voorgenomen dat in 2020 alle knelpunten zijn opgeheven. Ondermeer door gebruik te maken van ecopassages, zoals een eekhoornbrug (zie bovenstaande foto).

Eekhoornbrug

Sinds april 2012 zijn op drukke verkeersplekken tussen het Amsterdamse Bos en tussen andere groengebieden touwbruggen opgehangen. Eerder zijn hier regelmatig dode eekhoorns gevonden. De touwbruggen zijn een relatief goedkope investering, vergeleken bij duurdere faunapassages over of onder een weg.

De ervaring leert dat eekhoorns deze passages snel doorhebben. Met name jonge eekhoorns die op zoek zijn naar een eigen territorium, nemen de nieuwe doorgangen snel in gebruik. Eekhoorns verplaatsen zich namelijk liever niet via de grond. Het geurspoor dat de jonge eekhoorns achterlaten, trekt weer andere eekhoorns en zo raakt een nieuwe brug snel ingeburgerd.

In de uitzending van Vroege Vogels van 25 oktober licht ecoloog Geert Timmermans de werking van de eekhoornbrug toe.

Eekhoorn, foto: Jannes Pockele via Flickr.com, 815 x 458

Werkt goed

De eekhoornbrug blijkt goed te werken. Publiek heeft eekhoorns over de brug zien rennen. Het beste bewijs dat het werkt, is misschien wel dat er sinds de komst van de brug, geen dode eekhoorns meer zijn gevonden bij deze knooppunten.

Uitwisseling

In het Amsterdamse Bos komt de rode eekhoorn voor. De eekhoornbrug maakt uitwisseling mogelijk tussen de populaties in het Amstelpark, het Gijsbrecht van Amstelpark en de grootste populatie van Amsterdam in het Amsterdamse Bos. De uitwisseling van genen is van belang voor gezonde populaties.