Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Amsterdamse Bos verlicht pad naar Bostheater

In het kort

Bezoekers van het Amsterdamse Bostheater hoeven na een voorstelling niet meer door het pikdonkere Bos hun weg naar huis te zoeken. Het Amsterdamse Bos heeft verlichting geplaatst tussen het theater en de Bosbaan.

Op deze pagina - Amsterdamse Bos verlicht pad naar Bostheater


Het Amsterdamse Bostheater

Bezoekers van het Amsterdamse Bostheater hoeven na een voorstelling niet meer door het pikdonkere Bos hun weg naar huis te zoeken. Het Amsterdamse Bos heeft verlichting geplaatst tussen het theater en de Bosbaan.

De verlichting bestaat uit ledlampjes die in het wegdek zijn aangebracht. In totaal gaat het om 80 lampjes die zijn aangebracht over een afstand van 800 meter. 'Het theater ligt nu nog enigszins verscholen,' zegt Evert Middelbeek, manager van het Amsterdamse Bos. 'Zeker 's avonds. Sommige bezoekers vonden het eng om na de voorstelling terug te fietsen door het donkere Bos, dus we hebben nu lampjes geplaatst zodat je sneller terug bent in de bewoonde wereld.'

Precies op tijd

De lampjes werken op zonne-energie en laden zichzelf overdag op om heel de nacht te blijven schijnen. Ze zijn aangebracht vanaf de parkeerplaats van het Amsterdamse Bostheater tot aan de Bosbaan. Vanaf daar is het terrein open genoeg om ook 's avonds je weg te vinden zonder licht. Tussen de parkeerplaats en het theater zorgt de organisatie van het theater zelf voor verlichting.

De lampjes zijn precies op tijd aangebracht, voor de première van Romeo en Julia, de grote zomervoorstelling dit jaar van het Amsterdamse Bostheater.

Spannend

'Het wordt drukker en drukker in het Bos en bij het theater, dus het is goed dat dit er komt,' zegt Middelbeek. Artistiek directeur van het Amsterdamse Bostheater Ingejan Ligthart Schenk zegt blij te zijn met de verlichting. 'Eerder was het misschien wel hartstikke spannend om naar huis te fietsen, maar het was niet handig. Je zag helemaal niks.'

De lampjes passen binnen de plannen om het Amsterdamse Bostheater te professionaliseren. Het zomerprogramma is sinds enkele jaren veel uitgebreider dan het eerder was.

Exclusief

Directeur Ligthart Schenk sprak in een interview vorig jaar met Het Parool de wens uit van het meer dan tachtig jaar oude theater een 'cultuureiland' te maken 'waar van mei tot september elke dag wat te beleven is op het culturele vlak'.

Manager van het Amsterdamse Bos Evert Middelbeek voegt tot slot toe dat de verlichting exclusief voor het gedeelte tussen het Amsterdamse Bostheater en de Bosbaan is. 'Het Bos moet wel bos blijven.'