Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina
  • Amsterdamse Bos
  • Amsterdamse Bos treedt toe tot World Urban Parks Association

Amsterdamse Bos treedt toe tot World Urban Parks Association

In het kort

Het Amsterdamse Bos is toegetreden tot de World Urban Parks Association. Hiermee kan het Bos profiteren van de opgebouwde kennis en ervaring van dit wereldwijde forum van parken en haar internationale lobby. Andersom is men ook zeer geïnteresseerd in de kennis van het Bos.

Op deze pagina - Amsterdamse Bos treedt toe tot World Urban Parks Association


Kanoërs op de Grote Vijver in het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is toegetreden tot de World Urban Parks Association. Hiermee kan het Bos profiteren van de opgebouwde kennis en ervaring van dit wereldwijde forum van parken en haar internationale lobby. Andersom is men ook zeer geïnteresseerd in de kennis van het Bos.

Dit laatste bleek wel bij de conferentie 'Large Parks in Large Cities' die vorig jaar in Stockholm plaatsvond en waar het Amsterdamse Bos een inleiding hield. Zelfs de koning en kroonprinses van Zweden waren bij deze conferentie aanwezig. Het idee om de kennis te bundelen in de World Urban Parks Association is toen ontstaan.

World Urban Parks Association

De World Urban Parks Association (WUP) is een internationale instelling voor stedelijke parken, publiek domein en de recreatieve sector: ‘In een tijd waarin de stedelijke groei ervoor zorgt dat 70% van de wereldbevolking tegen 2050 in stedelijke gebieden woont, is het delen van kennis en het verstrekken van een collectieve stem voor stedelijke parken, de groene stad, behoud, recreatie, sport en gezondheid van vitaal belang. Samen willen we een gezonde, leefbare en duurzame gemeenschap opbouwen.' Bij gemeenschappelijke milieu-, sociale- en economische uitdagingen maken stedelijke parken deel uit van de oplossing.

Het Stadtpark in Hamburg

Werkgroep ‘Large Urban Parks’

Binnen het WUP wordt een nieuwe werkgroep ingevuld, speciaal voor grote stedelijke parken: ‘Large Urban Parks’ (vanaf ca. 500 ha). Het Amsterdamse Bos neemt zitting in deze werkgroep. De werkgroep is uitdrukkelijk bedoeld voor het beheer en integraal management van grote stedelijke parken. Toetreding tot WUP biedt het Amsterdamse Bos de positie om hierin een rol te spelen en mee te praten.

Deelname betekent voor het Amsterdamse Bos onder meer:

  • Kennis- en ervaringsuitwisseling op wereldniveau
  • Advies en ondersteuning
  • Benchmarking
  • Internationale lobby
  • Gezamenlijk optrekken en daarmee mogelijk schaalvoordelen en efficiency
  • Betrokkenheid en ondersteuning bij mondiale vraagstukken
  • Deelname aan en hulp bij financiering van interessante projecten
  • Wederzijdse promotie van parken wereldwijd

Wereldwijd

Parken uit landen over de hele wereld zijn aangesloten bij WUP: van Spanje tot Japan, van de Verenigde Staten, tot Zuid-Afrika. Ook parken die de ontwerpers van het Amsterdamse Bos jaren geleden hebben geïnspireerd, zoals de Royal Parks (bijvoorbeeld Richmond Park) in Engeland en het Stadtpark in Hamburg, maken deel uit van deze gemeenschap.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van World Urban Parks.