Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Bloeiperiode Bloesempark breekt aan

Bloesempark in bloei; foto Jeroen Hogenboom (2014)

De bloeiperiode van het Bloesempark in het Amsterdamse Bos breekt weer aan. In tegenstelling tot voorgaande jaren plaatsen we dit jaar niet actief bloesemupdates op onze facebookpagina, maar roepen bezoekers op de voortgang zelf te aanschouwen. Zo hopen we de bezoekersdrukte te kunnen spreiden.

Spreiding van bezoekersdrukte in het Bloesempark verhoogt de verkeersveiligheid en vermindert eventuele parkeerproblemen. Bovendien levert het minder natuurschade op, dan in voorgaande jaren het geval was. Teveel bezoekers in een korte tijd kan het relatief kleine gebied niet aan.

Duur bloeiperiode

De eerste bloemen zijn al aan de bomen verschenen. Met het warme lenteweer kan het snel gaan. Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan. Bij veel wind en neerslag is de bloesemperiode sneller voorbij.

Extra parkeermogelijkheden

Als de parkeerplaatsen dichtbij het Bloesempark bezet zijn, wordt het mogelijk gemaakt om te parkeren op het verharde gedeelte van het evenemententerrein Land van Bosse en op de grote parkeerplaats bij de Geitenboerderij. Let op: vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 april kan er niet geparkeerd worden op het Land van Bosse, wel op de parkeerplaats bij de Geitenboerderij. De wandelroute (c.a. 15 min.) vanaf deze parkeerplaatsen naar het Bloesempark en terug wordt aangegeven middels bordjes. Maar kom vooral met de fiets of wandelend!

Let op! Langs de Burgemeester A.Colijnweg in het Amsterdamse Bos geldt een parkeerverbod met wegsleepregeling. De weg is geheel afgezet met lint. Bezoekers worden middels borden doorgestuurd naar de extra parkeermogelijkheden, zoals hierboven staat aangegeven.

Ingang Bloesempark bamboebrug afgesloten

Let op: de ingang van het Bloesempark bij de Bamboebrug (oostzijde Bloesempark) is afgesloten wegens valgevaar. Het Bloesempark is wel bereikbaar via de andere ingang (westzijde Bloesempark).

Extra ritten Bosbus van Boswinkel naar Bloesempark

Op vrijdag 31 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april rijdt de (elektrische) Bosbus vanaf 13.00 uur extra ritten vanaf de Boswinkel naar het Bloesempark. Een retourkaartje kost € 5,00 per persoon.

Impressie

De bloemenpracht levert mooie plaatjes op. Een impressie van voorgaande jaren:

Bloesempark in bloei (2015)

Bloesem in het Bloesempark (foto: Jeroen Hogenboom, 2014)

Het Bloesempark staat in bloei (foto: Olav Martens, 2016)

Volle bloesemtakken, Bloesempark (foto Annemiek Stevenhagen, 2015)

Drukte in het Bloesempark als de kersenbloesembomen in bloei staan (foto Olav Martens, 2016)

Een vrouwennaam voor elke boom

In het Bloesempark bevindt zich het Tsunamimonument. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam. De bomen waren een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland. In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Hanami Matsuri

Met Hanami Matsuri, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen - en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem ('Sakura') staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.