Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Het gaat goed met de ijsvogels in het Amsterdamse Bos

In het kort

Het gaat goed met de ijsvogels in het Amsterdamse Bos. Dit is onder meer te danken aan het ijsvogelproject, waarmee sinds eind 2013 meer broedgelegenheid voor ijsvogels in het Bos wordt gecreëerd.

Op deze pagina - Het gaat goed met de ijsvogels in het Amsterdamse Bos


Jonge ijsvogel in het Amsterdamse Bos, fotograaf Martin Woods

Het gaat goed met de ijsvogels in het Amsterdamse Bos. Ze worden regelmatig gespot en het aantal broedgevallen stijgt, in én rond het Bos. Dit is onder meer te danken aan het ijsvogelproject, waarmee sinds eind 2013 meer broedgelegenheid voor ijsvogels in het Bos wordt gecreëerd.

Natuurlijk helpen de milde winters een handje mee. Het aantal broedgevallen ligt waarschijnlijk zelfs hoger dan wat we op dit moment in beeld hebben, omdat we nog steeds nieuwe broedplaatsen ontdekken (die we eerder nog niet observeerden).

Omdat het zo goed blijft gaan met de ijsvogel, gaan we het komend jaar door met het creëren van aantrekkelijke plaatsen om te broeden. Bijvoorbeeld door bij een rustige oever een stuk walkant af te steken en van gaten te voorzien.

De laatste jaren is het voorjaar vaak vrij zacht. Veel ijsvogels hebben dan al vroeg hun eerste nest. Door deze vroege start hebben ijsvogelstellen de gelegenheid om niet de gebruikelijke twee, maar drie nesten per jaar aan te leggen.

IJsvogeljong in Amsterdamse Bos, fotograaf Martin Woods

Holenbroeders

IJsvogels zijn holenbroeders. Ze gebruiken zelfgegraven gangen in omgevallen boomwortels of steile wandjes aan het water. Er worden ongeveer 5 a 6 eitjes per nest uitgebroed.

IJsvogel in Amsterdamse Bos, fotograaf Martin Woods

IJsvogels zijn schuwe vogeltjes en daardoor is soms het moeilijk er eentje te spotten. Maar boven open water kun je er zomaar een voorbij zien flitsen.

Lees hier meer over ijsvogels in het Amsterdamse Bos.