Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina
  • Amsterdamse Bos
  • Vrienden van het Amsterdamse Bos adopteren beeld Hochsitz

Vrienden van het Amsterdamse Bos adopteren beeld Hochsitz

In het kort

De Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos heeft het beeld 'Hochsitz/Object 4113' van kunstenaar Dick Simonis geadopteerd. Het kunstwerk maakte deel uit van de tijdelijke beeldententoonstelling 'Natuur in Verbeelding' in het Amsterdamse Bos, opgezet door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Op deze pagina - Vrienden van het Amsterdamse Bos adopteren beeld Hochsitz


Kunstwerk Hochsitz van kunstenaar Dick Simonis. Foto: Edwin van Eis.

De Stichting Vrienden van het Amsterdamse Bos heeft per 1 februari 2017 officieel het beeld 'Hochsitz/Object 4113' van kunstenaar Dick Simonis geadopteerd. Dit hoogpotige kunstwerk staat op een van de mooiste plekken in het Amsterdamse Bos: tussen de Heuvel en de Kleine vijver.

De Hochsitz (een houten uitkijkpost) maakte deel uit van de tijdelijke beeldententoonstelling 'Natuur in Verbeelding' in het Amsterdamse Bos, opgezet door de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

De Vrienden van het Amsterdamse Bos vielen voor het magisch realistische beeld, en de bijzondere impact ervan op de omgeving. Zij hebben een substantiële bijdrage gedaan voor een duurzame restauratie door de kunstenaar (met hout afkomstig uit het Bos). Zodoende kan het beeld - ijs en weder dienende - nog 2 tot 3 jaar in het Amsterdamse Bos blijven staan.

Insectenhotel

Het kunstwerk is bovenin niet toegankelijk, het is een vrijwel gesloten houten doos. Al doen de wankele poten het niet vermoeden, de Hochsitz is stevig verankerd en heeft inmiddels een storm met windkracht 9 Bft doorstaan. Bij een inspectie half januari trof Dick Simonis er twee bevroren uilenballen aan, vermoedelijk van een kerkuil. Eerder zag hij er een zwerm wespen. In het Bos zijn al 2 zogenaamde insectenhotels, misschien wordt dit het derde.

Hochsitz/Object 4113

Ontwerper, bouwer en kunstenaar Dick Simonis over het beeld: 'Je kunt in Oost-Nederland soms plotseling stuiten op een Hochsitz tijdens een wandeling in een bos. Zeker daar waar gejaagd wordt. Het herinnert je eraan dat er eigenlijk geen wilde natuur meer bestaat, althans niet in Europa. Maar het is ook een symbool van wat zo eufemistisch ‘sportjacht’ wordt genoemd. Ik heb geprobeerd een verontrustend monument tegen deze vorm van natuurbeheer te creëren, bestaande uit dunne kronkelpalen, planken en dunne stokken.'

Simonis gaf er bij nader inzien de voorkeur aan zijn kunstwerk 'Object 4113' te noemen (refererend aan 4 poten, 1 kubus en 13 stokken), omdat het woord Hochsitz (hoogzit, jagersstoel) een te nadrukkelijke betekenis aan het werk gaf. Maar de oude naam was inmiddels wel ingeburgerd, vandaar: 'Hochsitz/Object 4113'.