Zoeken in Amsterdamse Bos
Pad tot huidige pagina

Proef aangespannen paard in Amsterdamse Bos

In het kort

Na het succes van de proef met 'aangespannen paard' in 2015 wordt hier in 2016 een vervolg aan gegeven. Naast de 5 jaarontheffingen zijn er nu ook dagontheffingen beschikbaar, om met aangespannen paard door het Bos te rijden op voet- en fietspaden.

Op deze pagina - Proef aangespannen paard in Amsterdamse Bos


Aangespannen paard en wagen in het Amsterdamse Bos

Na het succes van de proef met 'aangespannen paard' in 2015 wordt hier in 2016 een vervolg aan gegeven. Naast de 5 jaarontheffingen zijn er nu ook dagontheffingen beschikbaar, om met aangespannen paard door het Bos te rijden op voet- en fietspaden. Ook zijn de voorwaarden aangepast.

Voorheen was het in het Amsterdamse Bos niet toegestaan om met paard en wagen te rijden op voet- en fietspaden. Aangespannen rijden mocht (en mag nog steeds) wel op de openbare wegen die door het Bos lopen. De afgelopen jaren bleek er onder bezoekers van het Bos een groeiende behoefte te zijn om ook op andere paden in het Bos met aangespannen paard te rijden.

Voorwaarden

In 2016 worden er maximaal 5 (betaalde) jaarontheffingen uitgegeven om met aangespannen paard op een aantal aangewezen paden door het Bos te rijden. Naast de jaarontheffingen zijn er nu ook dagontheffingen beschikbaar. Per dag zijn maximaal 3 dagontheffingen beschikbaar.

Om het rijden met aangespannen paard goed samen te laten gaan met de andere vormen van recreatie in het Bos, geldt een aantal voorwaarden:

  1. De ruiter bezit een geldig menbewijs (voorheen koetsiersbewijs) voor een enkelspan of dubbelspan.
  2. De wagen is niet breder en langer dan 170 x 400 cm.
  3. De paarden dragen een ‘poepzak’.
  4. Ruiters rijden op de aangegeven route (routekaart (PDF, 571 kB))
  5. Het is niet toegestaan om op het ruiterpad te rijden.
  6. Rijden is alleen toegestaan op doordeweekse dagen van zonsopgang tot 12:00 uur.

Daarnaast zijn de voorschriften voor een ontheffing in het Amsterdamse Bos van toepassing.

Aanvraagformulier

Wil je een jaarontheffing aanvragen, vul dan het formulier Aanvraagformulier jaarontheffing aangespannen paard in. De kosten voor de jaarontheffing bedragen €100,- voor het gehele jaar. Wil je een dagontheffing aanvragen, vul dan het formulier Aanvraagformulier dagontheffing aangespannen paard in. De kosten voor de dagontheffing bedragen €25,- per dag (van zonsopgang tot 12:00 uur). Een dagontheffing dient minimaal een week van tevoren te worden aangevraagd.

Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Route

Route Aangespannen Paard 2016

Je kunt de 'route aangespannen paard' ook downloaden als PDF (PDF, 571 kB).