Pad tot huidige pagina

LTS Patrimonium - rijksmonument

LTS Patrimonium

Het voormalige schoolgebouw LTS/Patrimonium aan de Vrolikstraat 8 werd in de periode 1952-1956 gebouwd. Het ontwerp is van de hand van de architecten J.B. Ingwersen en C. de Geus. Opdrachtgever was de Christelijke Stichting Patrimoniums Nijverheidsscholen. De school telt een kelder, begane grond en 4 verdiepingen en was oorspronkelijk verticaal verdeeld in een theorie- en praktijkgedeelte. De structuur bestaat uit een betonskelet met een kolomafstand van 3,50 meter die de opbouw van het gehele gebouw zowel horizontaal als verticaal bepaalt.
De begane grond was hoofdzakelijk bestemd voor de 'zware' praktijkwerkplaatsen, zoals een smederij, een plaatwerkerij en een ruim lokaal voor automontage. In de karakteristieke ronde schacht van schokbeton aan de noordzijde is het noodtrappenhuis opgenomen. Aan de zuidzijde van de verdiepingen bevonden zich telkens 2 theorielokalen met de praktijk-, teken- en vaklokalen aan de noordzijde. In het midden van de 4e verdieping bevond zich de kantine, afgedekt met een flauw gebogen dak. Aan de noordzijde het eveneens gebogen en bovendien schuin oplopende dak van de oorspronkelijke gymnastiekzaal. Het gebouw rust op zware poten van beton, de pilotis. Voor de open geveldelen is een naar buiten uitstekend raster van schokbeton elementen aangebracht waarin houten glaspuien zijn opgenomen.

Bijzonder zijn de in en aan het gebouw aangebrachte wandversieringen, in beton en marmermozaïek, van de kunstenaar H. op de Laak met onder andere voorstellingen rond de thema’s ambacht en techniek.