Pad tot huidige pagina

Veelgestelde vragen Gemeentelijke Monumenten

Mijn woning staat op de selectielijst als monument. Heb ik nu een vergunning nodig als ik wil verbouwen of onderhoud wil plegen?

Nee, u heeft pas een vergunning nodig als uw woning als monument is aangewezen. Maar de gemeente zal wel extra goed kijken bij het toetsen van de bouwplannen. Zo worden uw bouwplannen wel al doorgestuurd naar de monumentenadviseurs van Bureau Monumenten & Archeologie (BMA).

Moet ik mijn woning, als het een monument wordt, terugbrengen in de originele staat?

Nee, de waardering is tot stand gekomen op basis van de bestaande situatie. U hoeft dus niets aan uw woning te veranderen.

Mag ik nog iets veranderen in mijn huis als het een monument is?

Ja, dat mag. Monumenten zijn vaak meerdere malen gewijzigd. Om te voorkomen dat er bij een verbouwing monumentale waarden verloren gaan, worden de bouwplannen extra getoetst.

Geldt de status van monument alleen voor de buitenkant of ook voor de binnenkant van mijn huis?

Met de aanwijzing als gemeentelijk monument wordt het hele pand (hoofd- en aanbouwen, binnen- en buitenkant) een beschermd monument. Losstaande bijgebouwen zijn alleen beschermd als ze in de beschrijving zijn genoemd.

Op de website staat alleen informatie over een omgevingsvergunning, hoe krijg ik dan een monumentenvergunning?

Sinds 1 oktober 2010 zijn alle soorten vergunningen samengebracht in een enkele procedure, die van de omgevingsvergunning. De gedeelten die vroeger werden aangeduid met bouwvergunning en monumentenvergunning vallen hier ook onder. Klik onder meer informatie op Omgevingsvergunning.

Kan de gemeentelijke monumentenstatus tot een huurverhoging leiden?

Nee.

Zijn er fiscale voordelen bij een gemeentelijk monument?

Ja, er zijn financiƫle voordelen. Klik onder meer informatie op Amsterdams Restauratiefonds.

Mijn pand is een monument, heb ik nu altijd een vergunning nodig?

Binnen de omgevingsvergunning is het onderdeel bouwen en monument van toepassing. Voor sommige activiteiten waarbij geen monumentale waarden worden aangetast is geen vergunning nodig. Klik onder meer informatie op Vergunningvrije werkzaamheden.

Is splitsen van een monument mogelijk?

Het is verstandig een voornemen tot splitsing voor te leggen aan Bureau Monumenten & Archeologie (BMA). De bouwkundige voorzieningen die noodzakelijk zijn om een pand te splitsen kunnen grote gevolgen hebben voor de monumentale waarde van een pand, vooral als het monument een gaaf interieur heeft. In sommige gevallen is splitsen zelfs helemaal niet mogelijk. Als de splitsing op papier al is uitgevoerd, kan dit vervelende gevolgen hebben. Voor het in eigendom splitsen van een monumentaal pand, is geen omgevingsvergunning nodig. Hiervoor moet een splitsingsvergunning worden aangevraagd bij het stadsdeel.

Mijn pand is onlangs opgeknapt, kan ik met terugwerkende kracht subsidie krijgen?

Nee.

Waarom vindt het stadsdeel mijn eigendom een monument?

Objecten en complexen kunnen worden aangewezen als monument, als ze van belang zijn wegens hun schoonheid, hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde. De selectiecriteria voor aanwijzing zijn de architectonische waarde, de stedenbouwkundige waarde, de cultuurhistorische waarde, de gaafheid/herkenbaarheid en/of de zeldzaamheid. Het GMP betreft objecten en complexen die lokaal en dus specifiek voor Amsterdam van belang zijn.