Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reactie toevoegen

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reactie toevoegen


Reactie toevoegen
Uw gegevens
Eikenprocessierups en nestkasten
17 december 2020 om 10:31

Iedereen die veel in het Bos kwam kan het zich waarschijnlijk nog wel herinneren voorjaar en zomer 2019. De invasie van de eikenprocessierups! Iedereen had het erover, het kwam volop in het nieuws en de jeuk verlichtende zalven waren uitverkocht. Ik kan me zelfs nog een horrorfilmpje herinneren van Comedy Central: https://www.youtube.com/watch?v=pswxJpRXHss.

In 2020 pakte de gemeente Amsterdam de bestrijding van de eikenprocessierups integraal aan. In het Bos, waar de plaagdruk het hoogst was, werd daar al vroeg in het jaar mee gestart.

In december 2019 en januari 2020 werden ongeveer een half miljoen stinzenbollen geplant. De stinzenplanten trekken natuurlijke vijanden aan zoals bijvoorbeeld gaasvliegen, sluipwespen en wantsen. Die leggen hun larven in de rupsen waardoor deze dood gaan. Ook zijn er in de eerste drie maanden van 2020 ongeveer 500 nestkasten opgehangen voor holenbroeders. Deze vogelsoorten hebben de rupsen inmiddels op het menu staan, maar ook roodborstjes, spechten en winterkoninkjes lusten er pap van. Wist u trouwens dat een mezenjong in 2 weken tijd ongeveer 800 rupsen eet?

Er zijn nog meer biologische bestrijders ingezet. Als de rups een harige nachtvlinder is geworden, smullen vleermuizen ervan. Daarom hebben we extra vleermuiskasten opgehangen. Niet alleen hebben vleermuizen zo een goede plek om te rusten, misschien stichten ze zelfs een gezin!

Nu de winter aanbreekt en de holenbroeders klaar zijn met broeden begint er een nieuwe uitdaging. De komende weken maakt de Boswachterij de nestkasten schoon. We komen mooie dingen tegen zoals vlinderpoppen, maar ook is er in sommige kasten wel vier keer gebroed. Dat zijn mooie resultaten. De informatie over de nestkasten wordt bijgehouden. Op de plekken waar afgelopen seizoen veel gebroed is hangen we begin 2021 extra nestkasten op. Verder hangen we de vleermuiskasten op die we nog hebben liggen (ongeveer 150 stuks). Hopelijk ontstaan er mooie vleermuis vliegroutes door het Bos heen, zodat onze vliegende vrienden volgend seizoen lekker veel nachtvlinders kunnen oppeuzelen.

Wilt u meer weten over de resultaten van de bestrijding van de eikenprocessierups? Houd dan de pagina www.amsterdam.nl/eikenprocessierups in de gaten. De gemeente publiceert er binnenkort een evaluatie van 2020.

Eikenprocessierupsen in het Amsterdamse Bos, foto: Claudia Plaisier.