Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachters in de Jordaan
13 mei 2018 om 08:21

Enkele dagen terug kreeg de vroege morgen een onverwachte wending. De boswachterij werd gebeld door de politie. Dat gebeurt wel vaker maar nu vroegen zij onze expertise bij een melding die zij gekregen hadden. Het was echter niet in het Amsterdamse Bos maar in de Jordaan.

Het is altijd goed om samen te werken en onze werkzaamheden van die dag lieten het toe, dus Annemiek en ik naar de betreffende straat in de Jordaan. Het zou gaan om het volgende: de dag er voor had het milieuteam van de politie een melding gekregen van omwonenden dat er langs een gevel waaraan gewerkt gaat worden een steiger geplaatst is. Bij het plaatsen hiervan zou een oude klimop beschadigd zijn en vogelnesten bewust kapot zijn gemaakt. Er zou wel een flora en faunascan uitgevoerd zijn, wat verplicht is bij zulke werkzaamheden. Zeker in het broedseizoen. Mogelijk is deze scan onjuist uitgevoerd.

Verstoring

Uiteraard waren de collega’s van de politie samen met ons aanwezig. We spraken af dat we eerst een poosje zouden wachten en kijken of er bewegingen zouden zijn van vogels. Even verderop, enkele meters naast de steiger kwam een merel aanvliegen met zijn bek vol wormen die een naast gelegen struik invloog. Die heeft daar dus haar nest. Als men nu met machines de gevel gaat reinigen is er al sprake van een ongeoorloofde verstoring.

Vernield nest

Na een kwartiertje zijn we de steiger opgeklommen om tot aan de dakrand de klimop te inspecteren op kapotte en daardoor verlaten nesten. De steiger was vier verdiepingen hoog en zo’n 40 cm breed. Ik heb het niet op hoogtes dus na de tweede verdieping nam Annemiek het over. We zagen wat oude nesten die niet van dit voorjaar waren maar vlak voor we zouden stoppen met de inspectie werd er een nest gevonden die op zijn kop lag tussen de steiger en de gevel. Al vrij snel werd duidelijk dat het om een merelnest ging. Er lagen enkele eitjes naast, kapot en waar blaadjes aan kleefden. Dit komt door de weggelopen dooier, die vanwege het warme weer vastkoekt. Een duidelijke aanwijzing van een recente gebeurtenis, veroorzaakt door mensenhanden.

Het is natuurlijk naar voor de vogels, ook voor de betrokken omwonenden. Het vervolg is dat wij als deskundigen nu een proces-verbaal gaan opmaken die wordt bijgevoegd bij het proces-verbaal die de politie gaat opmaken aan de steigerbouwer.

nest
14 juni 2018 om 10:55

De boswachters de stad in, yihaa!
Zeker nu de stad (met dit groene college) groener moet worden :)
Hoop jullie gauw weer eens, in de stad of in het Bos, tegen te komen.

22 mei 2018 om 18:48

Steigerbouwers nemen het vaker niet zo nauw met de wet. In mijn werk als handhaver openbare ruimte heb ik vaker overtredingen van de heren waargenomen zoals stremming van de doorgaande weg en bouwen zonder vergunning. Goed dat er ook op vogelnestjes wordt gehandhaafd.