Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Vreemde wezens
28 maart 2019 om 14:29

Het aantal roofvogels is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Dit komt onder andere door minder gebruik van gif in de landbouw. Ook in het Amsterdamse Bos leven roofvogels, zoals de buizerd, sperwer, havik, torenvalk en ook de kiekendief, slechtvalk en de boomvalk worden wel eens waargenomen.

Een jaar of 15 geleden kwam een nieuwe soort vogel ons land bevolken, de halsbandparkiet. Dat was even schrikken voor de roofvogels want deze kleur kenden ze niet in het luchtruim. Ook toen ze nog in het nest zaten werden ze niet gevoerd met groengele vogels. Doordat de roofvogels deze vogels niet kenden werden de halsbandparkieten ook niet gevangen door de roofvogels. Hierdoor kon de halsbandparkiet zich snel vermeerderen in ons land.

Inmiddels is dat veranderd, de roofvogels als havik en buizerd hebben ontdekt dat ook halsbandparkiet een lekker hapje is. In het Amsterdamse Bos trof ik een plukplek aan van een havik die een halsbandparkiet had geplukt. Let wel 'geplukt' maar niet opgegeten, dat heeft hij/zij ergens anders gedaan. Misschien heeft de roofvogel wel ergens een nest met jongen in het Bos.

Foto: plukplek in het Bos waar een roofvogel een halsbandparkiet heeft 'geplukt'; Sam Juffermans.
28 maart 2019 om 21:51

We merkte al dat er minder Halsband parkieten in de achter tuin kwamen, tijdens de koude dagen om het voer voor de kleine vogels op te peuzelen, het lijkt zo dat er meer evenwicht komt, eerst kwamen hele groepen bij ons.
Op zicht vind ik het mooi de roofvogels aan het werk te zien, van de week een valk achter een stel houtduiven aan, die proberen een duif af te laten zonderen, maar dat lukte niet.
Wat ook leuk is , dat in de vroege ochtend waarschijnlijk een oudere grote buizerd wel op het fietspad in het bos vlak bij ons, staat. prachtig.
(gelukkig, zien we hier ook wat meer eekhoorns weer terug komen)
Lekker die roofvogels hun gang laten gaat zou ik zeggen, ze horen erbij