Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

43 jaar in het Amsterdamse Bos
17 december 2019 om 08:46

Ik ben Sam juffermans en werk 43 jaar in het Amsterdamse Bos. Op 20 januari 2020 ga ik met pensioen. Na mijn opleiding aan de middelbare Landbouwschool en daarna militaire dienstplicht bij de luchtmacht ben ik begonnen bij aannemer Beuker.

Voor deze aannemer heb ik twee jaar in het Bos gewerkt (kanten langs voet- en fietspaden maaien en ’s winters bomen uit het bos slepen met de paardjes). Daarna heb ik voor Beuker nog een jaar in de tekenkamer gezeten op de oude Uitkijk (red.: de oude locatie van het beheerkantoor) en heb daar de kaart met de opstanden afgemaakt welke nu nog gebruikt wordt.

In november 1978 ben ik begonnen als boswachter. Ik heb in die 43 jaar duizenden kinderen en volwassenen het prachtige Amsterdamse Bos rondgeleid, gevaren of gefietst. Daarnaast liep ik van april tot en met september 4 vlinderroutes en 3 libelleroutes.

In de 41 jaar als boswachter heb ik honderden bonnen uitgeschreven als onbezoldigd ambtenaar van Rijkspolitie of  BOA. En 36 jaar met een diensthond gelopen. Als BOA ben ik 4 jaar geleden gestopt.

De jaren zijn omgevlogen, alsof ik gisteren pas in dienst kwam. Ik weet niet of het nog van deze tijd is om 43 jaar op dezelfde plek werkzaam te zijn. Maar als je je dromen nastreeft, fijne collega’s hebt en in de natuur van het Amsterdamse Bos mag werken, zijn teleurstellingen snel vergeten.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest maar de problemen losten zich weer op tijd op. Er is in de jaren wel het een en ander veranderd in het Amsterdamse Bos, ik heb de halve leeftijd van het Bos meegemaakt. Een paar voorbeelden: de komst van de Schotse hooglanders, het Tennispark, SIVA-terrein ('Vietnamweide'), het entreegebied, het SchinkelBos, Vogeleiland, het Genie (red.: huidige locatie beheerkantoor), de Uitkijk, het Bezoekerscentrum. Het Land van Bosse, meer hooiland en minder grasgazon, de Geitenboerderij, de Bosbaan-tribune en -verbreding, het speeltuintje en kiosk noordkant, diensthonden, Stadskwekerij die nu Bloesempark is, enz..

Als gemeentelijk jachtopzichter heb ik ook jaren in de stad gewerkt (vooral ’s nachts ). Als boswachter werden we steeds meer betrokken bij beheer en onderhoud, wat leuke opdrachten opleverde als fiets-wandelroute inventariseren of de paaltjes nog goed stonden. Lanen inventarisatie op weggevallen bomen.

Het was een mooi Bos en in het is in de loop der jaren steeds mooier geworden. 43 Jaar geleden waren het dunne boompjes, nu is het een echt BOS geworden, en daar heb ik aan mogen meewerken.

Ik kom zeker regelmatig even terug om een wandeling door het Amsterdamse Bos te maken.

Sam Juffermans

thumb_samkids02
7 november 2020 om 12:34

Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

17 december 2019 om 23:15

Als je gaat wandelen gaan we graag mee hoor pap!! dat vinden we geweldig!!!

17 december 2019 om 21:25

Mooi dat je tevreden kunt terug kijken op je werk Sam. Uit alles spreekt dat deze job je op het lijf geschreven was. Dat je nog lang en fijn moge genieten van je welverdiende pensionado-tijd. Ciao!

17 december 2019 om 20:49

Hoi Sam, wat een mooie carrière heb je (bijna ) achter de rug. Het was geweldig om met jou samen te werken vooral jouw laatste jaren bij ons inde Boswinkel. Zoveel kennis van fauna en flora , op de gekste vragen wist jij het antwoord. En Je hebt je als enigste haan geweldig staande gehouden in dat kippenhok. Heel erg bedankt voor de fijne samenwerking.
Ik hoop dat je volop gaat genieten van je pensioen. Groetjes, Ellen

17 december 2019 om 15:04

Onwijs trots op mijn papa! De beste en leukste boswachter van Nederland♥️ goed gedaan pap! Kuss peet

17 december 2019 om 10:07

Geweldig om jouw verhaal zo te lezen. Ik kan mij nog veel leuke diensten herinneren met jou, bedankt Sam dat jij daar onderdeel van mocht zijn. Nog even en dan lekker genieten van je vrije tijd. -x-