Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Hoe is het in vredesnaam mogelijk
25 februari 2018 om 12:19

Over een paar uur verzorg ik een excursie. Met als thema het vroege voorjaar. De zon schijnt uitbundig maar er is ook een gevoelstemperatuur van -7. Alles wat zou moeten groeien staat nog in de ruststand. Vanmorgen kwam ik al wel in veel bospercelen het nieuwe blad van de aronskelk tegen. Die heeft wel een erg aparte manier om voor het nageslacht te zorgen:

De bloemen geven geen nectar maar ontwikkelen een sterke geur waar insecten op afkomen. Op het grote schutblad en op de randen van de bloeiwijze produceert de plant een olieachtige substantie waar insectenpoten geen grip op hebben. En zo verdwijnen de insecten in de val. Maar; de insecten worden na ongeveer 24 uur weer vrij gelaten…

Kruisbestuiving

De vrouwelijke bloemen geven vervolgens een druppel kleverige vloeistof af. De insecten die in de val rondkruipen komen hiermee in aanraking. Hierdoor komt het stuifmeel dat deze insecten van een eerder bezoek aan een andere aronskelk hebben overgehouden op de vrouwelijke bloemen terecht, en de kruisbestuiving is een feit.

Weer vrij

Binnen die 24 uur vinden er een aantal veranderingen in de plant en bloeiwijze plaats. De kleverige uitscheiding op de vrouwelijke bloemen verdwijnt, de mannelijke bloemen komen tot rijping en werpen stuifmeel uit zodat dat op de insecten onder in de val terechtkomt. Het blijft kleven aan de insecten, omdat die besmeurd zijn met de eerdere kleverige vloeistof. Vervolgens verdwijnt ook de olie aan de binnenzijde van de val zodat de insecten naar buiten kunnen kruipen. En zeer waarschijnlijk op de geur van een nabij gelegen aronskelk af gaan.

Hoe doet die plant dat? Als je de plant, elke willekeurige plant ontleedt en onder microscoop legt zie je toch echt alleen maar vezels.

Aronskelk
21 maart 2018 om 18:48

Hello Pieter,
Long time no see!
Hoop alles OK met je?
Heb je een paar watts app gestuurd maar ze komen er niet aan bij jou denk ik.
Nu heb ik je e mail van het bos kantoor. Maar dat werkt ook niet... nu probeer ik het zo....
Ik zou graag samen naar het bos hut willen gaan kijken als je de tijd kan vinden... ben er heel lang niet geweest en vrees weer gasten!
Zou je ook willen vragen over een school bezoek here op ISA.
Hoop van je te horen,
Warme groet van Julia