Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

De smidse is weer open
14 juni 2019 om 12:38

Op een rondje door de Bos kwam ik een smidse van de zanglijster tegen. Een smidse bestaat uit een plaats in het bos waar een grote steen bij ligt. De steen wordt gebruikt door de zanglijster om er huisjesslakken op stuk te slaan. Deze plekken worden soms jaren gebruikt. Er liggen dan ook slakkenhuisjes van verschillende jaren op de smidse.

Er zijn niet veel vogels die gereedschap gebruiken om ergens bij te komen waar ze niet bij kunnen. Ook de koperwiek, familie van de zanglijster, wil wel huisjesslakken stuk slaan op stenen.  De huisjesslak is niet het hoofdvoedsel van de zanglijster, dat is de regenworm. Maar in droge tijden, of als er veel sneeuw ligt, gaan ze over op slakken. In het voorjaar zijn er genoeg rupsen en om wat afwisseling in het menu te brengen eten ze ook slakken. In de herfst gaan ze dan weer over op bessen die dan veelvuldig voorradig zijn.

Strooi dus geen gif tussen de planten om de slakken te doden, ze spelen een rol als voedsel voor vogels. Vergiftigde slakken zijn weer funest voor de dieren die slakken eten. De zanglijster is een grote slakkeneter, dus heb je ze in de tuin laat ze dan lekker hun gang gaan op zoek naar slakken.

De 'smidse' van de zanglijster, foto: Sam Juffermans.
7 juli 2019 om 20:26

AAA內容aaaaa