Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Natuurlijk bereikbaar?
20 januari 2015 om 12:09

Dag lezer… prettig kennis te maken. Mijn naam is Abe van ‘t Wout, boswachter in het Amsterdamse Bos. Graag laat ik u zien, of nog liever ervaren, wat mij in mijn werk fascineert, beweegt en bezig houdt. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik wist waar ik dit eerste blog aan zou wijden. Peinzend over hoe de juiste toon te zetten bedacht ik, dat ik misschien maar het beste bij het begin kan beginnen. Dus zodoende:

‘God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet hij over aan de Nederlanders zelf’. Zomaar een uitspraak uit de 18e eeuw. (Voltaire)

Hollandse ijver is van oorsprong gestoeld op nut en noodzaak. Maar inmiddels zijn wij laaglanders niet meer weg te denken uit de wereld van design en ruimtelijke ordening. Een jaar of 3 geleden maakte ik een wandeltocht in een Noors bosgebied. Prachtig hoor, maar reuze eentonig. In Nederland is dat wel anders, stap maar eens in de intercity van Schiphol naar Nijmegen... wát een variatie op zo’n klein stukje aardbodem!

Echte natuur

De vraag is alleen: is er in Nederland eigenlijk wel echte natuur? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van hoe je het begrip 'natuur' uitlegt (later meer filosofie hierover). In Nederland worden op veel plaatsen prachtige gebieden ingericht met veel natuurwaarden. Alleen liggen veel van deze gebieden behoorlijk geïsoleerd, en zijn moeilijk bereikbaar voor veel dieren.

Het Amsterdamse Bos is hier een mooi voorbeeld van, met zijn ‘slechts’ 80 jaar een bos in de puberfase. Qua leefomgeving in potentie het summum voor soorten als het ree, zwijn en de bever, maar ook kleinere soorten als de boommarter en de bosspitsmuis. Nu is die laatste toevallig twee keer in het bos waargenomen, op de bosrandweg, twee behoorlijke platte exemplaren overigens…

Link!

Diervriendelijke verbindingswegen zijn dus noodzakelijk. In Nederland is op dit gebied veel winst te behalen, zo ook in het Amsterdamse stadsBos. Aan ons als beheerders de taak om knelpunten maar voornamelijk om kansen in kaart te brengen.

Zo wordt er in het bos gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van faunapassages en worden er projecten in het kader van de Groene As uitgevoerd. Waarover een volgende keer meer!

Lees meer over de Groene As

thumb_faunapassagenieuwemeerlaan_dsc2513_jh
6 maart 2015 om 08:32

Abe leuk stukje. Enthousiast geschreven, je wakkert bij mij in ieder geval een stukje nieuwsgierigheid op over wat je in je volgende stukje gaat schrijven. Vleugje humor passend bij jou.
Leuke uitspraak van Voltaire!
Ik weet dat je veel te vertellen hebt.
Samen met mijn collega`s zie ik uit naar een rondleiding door het bos.

9 februari 2015 om 19:52

Abe, geweldig hoe jij zo enthousiast en gedreven kan vertellen over je werk en de schitterende natuur om ons heen.
Hierdoor zal zelfs de meest ingedutte mens zijn hoofd optillen om zo van al het moois om ons heen te kunnen genieten.

5 februari 2015 om 11:20
marcel

Leuk geschreven Abe en te lezen hoe jij tegen e.e.a. aankijkt!
Ik ben al benieuwd naar je volgende stukje.

27 januari 2015 om 14:10
Pieter

Goed man!!

21 januari 2015 om 08:25

Prima aftrap Abe! Complimenten. die uitspraak van Voltaire kende ik nog niet, leuk!