Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Het Sinterklaasbos
5 december 2017 om 10:47

Sinterklaas is niet alleen een kindervriend maar ook de beschermheilige van Amsterdam. Het zal dan ook niemand verbazen dat Amsterdam al heel lang zijn best doet om Sinterklaas tijdens zijn jaarlijkse bezoeken een zo aangenaam mogelijk verblijf te bezorgen. Daar gaan we ver in. In het Amsterdamse Bos is kort na de oorlog zelfs een speciaal deel ingericht voor de Sint en zijn metgezellen. Een stukje Spanje moest het worden met mediterraans bos. Dat wil zeggen bos zoals het er rond de Middellandse Zee uitziet. En vast niet toevallig, ligt dat stukje bos naast de Klimopbrug. Een eerbetoon voor al dat klimmen op daken dat zo’n oude man nog doet. Die Klimopbrug blijft bovendien de hele winter groen als teken van de ongekende levenskracht van de Sint. En let op, de plantenbakken hebben de vorm van de boeg van de stoomboot.

Deze plantenbakken begonnen de laatste jaren steeds kaler te worden. Dit jaar zijn ze daarom gevuld met verse klimopplanten. Toeval bestaat niet, dit is gedaan door collega Petri Schimmel die hiervoor veelvuldig het (brug-)dek op en neer gehuppeld heeft.

Surprises
Een echt Spaans bos aanleggen bleek nog niet zo makkelijk ondanks dat de toenmalige burgemeester d’Ailly er z’n best voor had gedaan. Hoogstpersoonlijk had hij bijvoorbeeld zaden van de mediterrane zeeden meegenomen van een van zijn vele reizen. Maar als er al zeedennen in dit stukje bos gestaan hebben, dan zijn ze nu verdwenen.

Toch kun je zien dat dit stukje bos een mediterraan karakter moest krijgen. Juist hier staan de echte kastanjebomen, waar de tamme kastanjes aan groeien. Dat zijn bomen die van nature voorkomen in het Middellandse Zeegebied. Ze kunnen honderden jaren oud worden en hun vrucht is een soort sinterklaassurprise. Het cadeautje – de eetbare kastanje - zit verstopt in een stekelige verpakking. Veel beter dan die nepsurprise van de elders in het Bos staande paardenkastanjes. De bolster van de paardenkastanje is niet alleen stekelig, de inhoud is ook nog oneetbaar.

De grootste verrassing van het Sinterklaasbos is echter dat er als verstekeling een heel bijzondere Amerikaanse boom staat, de kustsequoia of kustmammoetboom. De kustsequoia is de hoogste boom ter wereld en er staan er maar een paar in Nederland. In California worden ze meer dan honderd meter hoog en tot wel 2500 jaar oud. Die in het Amsterdamse Bos is een jonkie van een jaar of zeventig en steekt nog niet zo ver boven de andere bomen uit. Je herkent hem echter makkelijk aan zijn dubbele stam.

Fotowedstrijd Museum Het Schip
De klimopbrug is een van de meer dan honderd bruggen in het Bos die in de Amsterdamse Schoolstijl zijn ontworpen. Museum Het Schip is helemaal gewijd aan die stijl. Voor hun nieuwe tentoonstelling hebben ze een fotowedstrijd uitgeschreven. Ze vragen foto’s in te zenden van bruggen, scholen, straatmeubilair, kiosken e.d.  gemaakt in de Amsterdamse Schoolstijl door de afdeling Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. In die tentoonstelling horen natuurlijk ook de prachtige bruggen van het Amsterdamse Bos. Niet voor niks heeft Amstelveen er 53 aangewezen als gemeentelijk monument.
Daarom mijn oproep, doe mee aan de fotowedstrijd, stuur je mooiste foto’s in en zorg zo dat de schoonheid van het bos ook in Museum Het Schip te zien zal zijn. Meer informatie: http://amsterdamse-school.nl/blog/fotowedstrijd-publieke-werken/.

thumb_spanjeklimopbrugwvdw