Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Ondersteboven op Valentijnsdag
14 februari 2019 om 10:33

Voor wie een groen hart heeft, is er op Valentijnsdag toch niets romantischer dan samen te wandelen tussen de sneeuwklokjeszeeën van het Amsterdamse Bos.  Zeker als ook de zon nog schijnt.  Van al die liefdesverklaringen van de bezoekers voor elkaar en voor het Bos zijn ieder jaar de hartjes van onze klokjes zichtbaar ondersteboven. Bewonder ze maar eens van dichtbij. Van welke kant je ook kijkt, zodra het klokje open is, zie je een hartje op z’n kop. En nergens in de verre omtrek vind je zoveel sneeuwklokjeshartjes als in het Amsterdamse Bos. Toen het Bos nog jong was, mocht een aantal tuinders tussen de bomen sneeuwklokjes kweken, hoorde ik van een van de oudere boswachters.

De lonkende lente
Met Valentijnsdag begint ook het grote voorjaarsbloemenfeest dat nog maanden aanhoudt. Voor sneeuwklokjes moet je nu in het Bos zijn. In maart moet je beslist komen voor de wilde narcissen op en rond het Vogeleiland. April is tulpenmaand in het Bos. En in mei ruikt het hele Bos naar de onvoorstelbare hoeveelheden daslook. En natuurlijk bloeien er in deze maanden nog veel meer voorjaarsboden. Zoals bijvoorbeeld wilde hyacinten, bosanemoontjes en sleutelbloemen.  Zie je sleutelbloemen of bosanemonen bij ons bloeien, ga dan ook even gluren bij onze buren, de Amstelveense heemparken. De anemoontjes en sleutelbloemen staan daar weer heel spectaculair.

Dromen
Valentijnsdag is natuurlijk ook een dag om te dromen. Over wilde hyacinten – de blauwe klokjes – droom ik sinds ik twee jaar geleden in het Hallerbos bij Brussel ben geweest. Daar kleurt eind april/begin mei het uitgestrekte beukenbos helemaal blauw, net rond het eerste uitlopen van de blaadjes aan de bomen. Een magische combinatie. Ook het Amsterdamse Bos heeft hele stukken beukenbos. Hoe fantastisch zou het zijn als die over vijf jaar bij het negentigjarig bestaan van het Bos...

Dit jaar ga ik eind april kijken in het Vliegenbos in Noord. Daar zijn afgelopen najaar door vrijwilligers 20.000 boshyacintenbollen geplant. Als die goed aanslaan zullen ze snel verwilderen. En dan loop ik daar vast weer te dromen. 
Jullie allemaal ook mooie dromen toegewenst en een liefdevolle Valentijnsdag. Laten we het blijven zeggen met bloemen in het Bos.

Ondersteboven vormt het sneeuwklokje een hartje, foto: Wouter van der Wulp.