Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen januari 2015

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen januari 2015

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Natuurlijk bereikbaar?
20 januari 2015 om 12:09
Gastblog Amsterdamse Bos
thumb_faunapassagenieuwemeerlaan_dsc2513_jh

Dag lezer… prettig kennis te maken. Mijn naam is Abe van ‘t Wout, boswachter in het Amsterdamse Bos. Graag laat ik u zien, of nog liever ervaren, wat mij in mijn werk fascineert, beweegt en bezig houdt. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik wist waar ik dit eerste blog aan zou wijden. Peinzend over hoe de juiste toon te zetten bedacht ik, dat ik misschien maar het beste bij het begin kan beginnen. Dus zodoende:

‘God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet hij over aan de Nederlanders zelf’. Zomaar een uitspraak uit de 18e eeuw. (Voltaire)

Hollandse ijver is van oorsprong gestoeld op nut en noodzaak. Maar inmiddels zijn wij laaglanders niet meer weg te denken uit de wereld van design en ruimtelijke ordening. Een jaar of 3 geleden maakte ik een wandeltocht in een Noors bosgebied. Prachtig hoor, maar reuze eentonig. In Nederland is dat wel anders, stap maar eens in de intercity van Schiphol naar Nijmegen... wát een variatie op zo’n klein stukje aardbodem!

Echte natuur

De vraag is alleen: is er in Nederland eigenlijk wel echte natuur? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van hoe je het begrip 'natuur' uitlegt (later meer filosofie hierover). In Nederland worden op veel plaatsen prachtige gebieden ingericht met veel natuurwaarden. Alleen liggen veel van deze gebieden behoorlijk geïsoleerd, en zijn moeilijk bereikbaar voor veel dieren.

Het Amsterdamse Bos is hier een mooi voorbeeld van, met zijn ‘slechts’ 80 jaar een bos in de puberfase. Qua leefomgeving in potentie het summum voor soorten als het ree, zwijn en de bever, maar ook kleinere soorten als de boommarter en de bosspitsmuis. Nu is die laatste toevallig twee keer in het bos waargenomen, op de bosrandweg, twee behoorlijke platte exemplaren overigens…

Link!

Diervriendelijke verbindingswegen zijn dus noodzakelijk. In Nederland is op dit gebied veel winst te behalen, zo ook in het Amsterdamse stadsBos. Aan ons als beheerders de taak om knelpunten maar voornamelijk om kansen in kaart te brengen.

...