Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen oktober 2018

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen oktober 2018

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Op zoek naar valse Christusdoorns
23 oktober 2018 om 10:01
Gastblog Amsterdamse Bos
Valse Christusdoorns in gebied hoofdentree Amsterdamse Bos.

In de herfst verkleuren niet alle bomen even snel. Waar je eerst allemaal tinten groen zag, vallen sommige soorten opeens op. De valse Christusdoorn bijvoorbeeld kleurde de afgelopen weken prachtig geel.

Deze uit Noord-Amerika afkomstige boomsoort kan heel grote doorns op zijn stam hebben. Maar die gemene doornen zijn niet de reden dat we ‘m valse Christusdoorn noemen. Hij heet in het Nederlands vals in de zin van onecht, omdat er ook een “echte” Christusdoorn bestaat. Een struikachtige boom uit Zuid-Europa en Klein-Azië, waarvan de doornenkroon van Christus destijds gemaakt zou zijn.

In Nederland vind je de valse Christusdoorn meestal als laanboom aangeplant. Zoals ook op de hoofdentree van het Bos. Vaak wordt dan een doornloze kweekvariant aangeplant. Eigenlijk dus een valse valse Christusdoorn. Bij de ingang van het beheerkantoor van het Amsterdamse Bos kun je een jonge valse Christusdoorn zien met doorns op de stam (grote parkeerplaats Geitenboerderij).

Het leuke is dat in het Amsterdamse Bos stukken bos zijn waar juist bomen uit andere gematigde streken in de wereld zijn aangeplant. Dus niet als alleenstaande boom, maar in bosverband. Eerst was daar zelfs een heel gedetailleerde verdeling van het bos voor bedacht, maar uiteindelijk is dat wat losser uitgevoerd. Toch zie je het zodra je het doorhebt. In het 'Columbia-district', ten noordwesten van de camping, staat bijvoorbeeld een aantal oudere valse Christusdoorns. Opgegroeid in bosverband, en daarom met een lange takloze stam en de bladeren in top.

De valse Christusdoorn is een pionierssoort die snel groeit, en het daarom lukt om toch genoeg licht te blijven krijgen. Wel vangen hoge bomen veel wind. En dan waaien de blaadjes er eerder af. Kijk daar maar eens omhoog. Omdat ze eerder 'herfsten' dan de omringende bomen, zie je gaten in het bladerdak. Hoog in de boom hangen dan soms nog lange peulen. In de peulen zitten zoete zaden die wel door muizen en eekhoorns worden gegeten. Kijk ook even bij je voeten, ...