Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen november 2018

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen november 2018

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Herfstkleuren in het Bos
9 november 2018 om 10:48
Gastblog Amsterdamse Bos
Japanse Kazankerselaar in herfstkleur met groene boskriektak, foto: Wouter van der Wulp.

Het Bos is deze maanden prachtig. Zeker als het zonnetje de najaarskleuren feller doet oplichten. Kom het zelf zien. Steeds weer andere bomen komen in herfsttooi. De zwarte walnoten en valse christusdoorns hebben weliswaar hun gele herfstblaadjes al laten vallen, maar ondertussen kleuren de beuken schitterend bruinoranje. En let ook eens op de nieuwe aanplant in het Amsterdamse Bos. Daar zitten een aantal kleine moeraseiken bij en die kleuren nu felrood. Mis je toch het geel, loop dan door een van de lindenlanen.

In het voorjaar schreef ik over de oude Japanse sierkers die schuin tegenover het Klein Kinderbad staat. Niet alleen bloeit deze Japanse Kanzan-kerselaar uitbundig roze, ook zijn lichtoranje herfstkleuren zijn prachtig. In het voorjaar zag je aan de bloemen dat 'ie geënt was op een wilde boskriek. Uit de stam groeide van onder de ent een boskriektak met witte bloemen. En ook nu weer kun je de boskriektak makkelijk herkennen. Boven al het oranje uit, staat een nog groen boskriekvlaggetje fier omhoog. Zo zie je aan één boom dat niet alle bomen tegelijkertijd herfstkleuren krijgen.

Nieuwe buren
Vroeger had deze kerselaar aan iedere kant een buur. Die zijn helaas gesneuveld. In de komende winterrust worden er weer twee sierkersen bijgeplant. Dus over enkele jaren staat er opnieuw in het voorjaar een roze muur in het gazon.