Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen december 2018

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen december 2018

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kerstbomen van formaat
18 december 2018 om 10:58
Gastblog Amsterdamse Bos
Servische sparren in de mist in het Amsterdamse Bos, foto: Wouter van der Wulp.

Tegen de kerst ga je toch altijd weer met wat meer belangstelling kijken naar de naaldbomen. En ze vallen nu ook extra op omdat de meeste andere bomen kaal zijn. In het Amsterdamse Bos staat een flink aantal verschillende soorten. Te veel om allemaal op te noemen.

De bekendste staan langs de rodelbaan vanaf de Heuvel. Vooral fijnsparren zijn het, de traditionele kerstbomen. En een aantal Oostenrijkse dennen. Sneeuw erbij, nog wat skiërs en sleetjes en het Alpenplaatje is compleet.

Elders in het Bos staan al flink uit de kluiten gewassen zilversparren. Als je goed kijkt zie je er een blauwe stip op staan. Ze zijn gemerkt als toekomstbomen die we willen houden en zo nodig extra ruimte geven. Bijzonder is dat er al kleine zilversparretjes onder groeien.

Op veel plaatsen in het Bos vinden we de taxus, vaak onder grotere bomen. De taxus kan namelijk heel goed tegen schaduw. Maar ook de haag van het Dachaumonument bestaat uit taxus. In tegenstelling tot de meeste naaldbomen heeft de taxus geen kegels maar bessen. Vanwege zijn giftigheid heet de taxus in het Nederlands ook wel 'venijnboom'.

In het Balkangebied van het Bos naast de Kleine Vijver staan de hele smalle Servische sparren.

En dan staan er in het Bos ook nog twee Amerikaanse soorten, die in de 19e eeuw naar Europa zijn gehaald voor de houtproductie. De sitkaspar en de douglasspar. Die behoren met 80, 90 meter tot de grootste bomen in de wereld. In Europa blijven ze wel wat kleiner, maar halen ze toch nog zo’n 50 meter.

Mocht je zelf willen ervaren hoe hoog dat is, dan raad ik aan om een keertje de 40 meter hoge bostoren te beklimmen van Landgoed Schovenhorst bij Putten. De bomen daar zijn al ouder en sommige winnen het ondertussen in lengte van de toren: https://schovenhorst.nl/bostoren/.

Iedereen een mooie kerst toegewenst, hier in het Bos of tijdelijk even elders.