Weblog boswachter Pieter Rust - Reacties

Weblog boswachter Pieter Rust - Reacties

Voor de dag
16 november 2016 om 10:21

De zin “voor de dag, met Beitske de Jong” alleen al klinkt me als muziek in de oren. Het is het begin van het jonge radioprogramma op radio 4, tussen 05:00 en 07:00. Een geweldig programma met fijne muziek en lieve stemmen, leuke persoonlijke belevenissen tussendoor en op dinsdag even na zessen de mijmerrubriek.

Het zorgt voor stemmig nadenken. Kalme muziek in de vroege ochtend is als een balans die al bijna in evenwicht is. Gedurende de dag is die balans nog wel eens in de war maar het je realiseren van waar je nu in het heden bent, wat je tot nu toe gedaan hebt, kan zo af en toe geen kwaad. In eerdere blogs heb ik al eerder geschreven over dit soort mijmeringen. Brengt me bij de blog op zich; ik denk er wel eens aan om te stoppen en het stokje van het schrijven van blogs over te dragen. Dat komt door een soort stilstand, een blokkade of struikelblok. Nog niet zo gek lang geleden zijn een aantal blogs niet door de keuringsdienst van waren gekomen.

Positief

Laten we dat niet groter maken als het is maar dat ontneemt me wel iets van mijn creativiteit en spontaniteit. Dus die balans is wel wat in de war. Maar een verstoorde balans heeft ook weer iets heel positiefs. De uitdaging zit hem in het weer in balans krijgen.

Gedoe

Is de natuur eigenlijk wel eens uit balans? Ik denk dat daar wel wat handen voor omhoog zullen gaan. Aardbevingen, vervuiling, tsunami’s, vulkanen en bosbranden zijn aan de orde van alle dag. Wij als soort behoren immers ook tot de natuur. Onze evolutie, uitvindingen en ons gedoe gaan hand in hand. Misschien is het beter om te starten vanuit de gedachte dat de mens uit balans is? En dat kun je niet massaal oplossen door je op te werpen als president. Het lijkt me veel meer een individueel proces. Het goede in de mens zal toch wel een keer doorschemeren naar degene naast je?

Amsterdamse Bos

Om het wat dichter bij huis te zoeken; is het Amsterdamse Bos in balans? We zullen zien. Het nieuwe beleidsplan voor de komende vier jaar staat voor de deur, nog meer bezuinigingen, er zullen binnenkort bomen moeten worden weggezaagd. Omdat hun balans verstoord is. Ziek en oud zien ze op tegen de naderende winter. Ach, we maken het wel mee. Vergeleken bij anderen zijn onze zorgen misschien wel pinda’s.

Ik heb nu wel zin in een echte winter. IJs, vorst en sneeuwvlokken tegen de autoruiten met radio vier aan. Alles gaat dan wat langzamer.

Beitske, ik hoop je morgen weer te horen!

dingen
19 november 2016 om 14:24

hoe denk jij erover, Pieter? Vind jij dat het bos in balans is? en dat die bomen moeten worden 'weggezaagd'?

17 november 2016 om 15:10

Mooie blog, om er maar eens over te mijmeren ;-)

Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg!

16 november 2016 om 14:55

Ahhh Pieter, als de herfst de fase is van de balans opmaken, is de winter de periode van bezinning en bezieling...
Dan komt het toch vanzelf weer goed?!

Gewoon lekker doormijmeren, met Radio 4 op de achtergrond ;).