Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties

Boswachtersweblog Amsterdamse Bos - Reacties


Tegenstelling
31 mei 2017 om 09:39

In de natuur zijn tal van tegenstellingen te zien en te ervaren. Sommigen zijn volstrekt logisch en trekken aan ons voorbij zonder dat we er misschien erg in hebben. Sommigen willen we misschien niet zien en weer andere tegenstellingen voltrekken zich meer verborgen.

Nu in deze tijd van het jaar is groei, bloei en afsterven goed te zien. Denk aan alle veldbloemen die nu opkomen. Tegelijkertijd zijn de bruine velden van stervend speenkruid en daslook (veroorzaker van de uienlucht in het bos!)  zichtbaar en maken ze plaats voor heksenkruid en geel nagelkruid.

Meldingen

Verder heb je natuurlijk drukte en verstilling in het bos, het ritme van dag en nacht en het spel van licht en schaduw. Soms komen er bij de boswachterij meldingen binnen die op een zonovergoten dag een schaduw werpen.

Dood

Zoals op de foto te zien is. Een dode zwaan, gestorven op de grens van land en water. Volgens de melder heeft een hond de zwaan uit het water geplukt en vervolgens dood gebeten. Toen wij ter plaatse kwamen stond er nog slechts een bedroefde vrouw die zich thuis voorgenomen had het zwanenkoppel met hun jongen te gaan fotograferen.

Niet mis

Enkele wetenswaardigheden over de zwaan, en hopelijk leest de eigenaar van de hond dit: Het is de grootste watervogel van het land, met maar liefst een spanwijdte van 2,40 meter. Zwanen beschermen terecht hun territorium. Het wijfje zit bijna 40 dagen op enkele eieren en de jongen blijven een jaar bij hun ouders en beschermen, bij onraad soms wat defensief, hun kroost.

Bovendien zijn volwassen zwanen partner voor het leven…

Zwaan
6 juni 2017 om 11:57

Pieter, wat afschuwelijk.
Zie ook www.vriendenamsterdamsebos.nl