Weblog boswachter Pieter Rust - Reacties

Weblog boswachter Pieter Rust - Reacties

Invasie
30 oktober 2016 om 20:51

Afgelopen zaterdag was ik met Olav in de Boswinkel om daar wat spullen te halen voor de Nacht van de Nacht die 's avonds zou plaatsvinden. Wat wederom een groot succes was, maar daar gaat het nu niet om.

Vlak voor we in onze auto wilde stappen werd ik aangesproken door een bezoeker die me vroeg hoe het kwam dat er momenteel zo veel lieveheersbeestjes rondvlogen. Hij vertelde dat hij en zijn vrouw, terwijl ze op een bankje zaten, in geen tijd (in no time voor de hipsters) onder de vriendelijke diertjes zaten.

Dat zou ik niet weten

Ik kon het verschijnsel niet verklaren maar gelukkig Olav wel: het zijn allemaal veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes en dit soort invasies komen ieder jaar voor in gebieden waar veel tuinbouw wordt bedreven.

Predatoren

En zo vriendelijk zijn ze niet. De diertjes worden in de kassen ingezet tegen de bladluizen. Ook in kassen wordt wel eens gelucht en op het moment dat de daken opengaan vliegen de lieveheersbeestjes weg, op zoek naar een geschikte plek om te overwinteren. En heel blij keek Olav er niet bij want vanwege de agressieve predatie vormen ze een bedreiging voor onze inheemse soorten. Larven, rupsen en vlindereitjes knagen ze fijntjes op.

Ik ga Helga van Leur bellen of er al een flinke vorstperiode gaat komen.

Lievelord
15 december 2016 om 19:53

Hoi Pieter,

Dank je wel voor je uitleg. In deze periode heb ik die grote groepen lieveheersbeestjes gefilmd. Ik wist wel van hun bestaan af maar, niet waar ze vandaan kwamen. Bedank je ook Olaf :-)

Groet,
Jasper