Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen november 2017

Weblog boswachter Pieter Rust - Bijdragen november 2017

Dit weblog wordt geschreven door boswachter Pieter Rust. Hij vertelt tweewekelijks wat hij meemaakt in het Amsterdamse Bos.

Excursie met boswachter Pieter Rust

Je kunt op zijn ervaringen reageren via de knop, 'reageer' onder ieder bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Kijk hier voor meer informatie over de Boswachterij in het Amsterdamse Bos.

Opmerkelijk
8 november 2017 om 09:03
Pieter Rust
Varkens

Tijdens excursies wordt me vaak gevraagd hoe je boswachter wordt. Kort gezegd door de opleiding Bos en Natuurbeheer te doen of het geluk hebben dat je het wereldje in “rolt”.

Dat laatste is mij overkomen en daar vertel ik graag iets meer over. Van kinds af aan en totdat ik op de leeftijd kwam dat beroepskeuze aan de orde kwam wilde ik twee dingen worden;  boer of boswachter. En geen van beide zou ooit lukken. In de familie is geen boerenbedrijf, een boerendochter met een enorme schuld werd me afgeraden en de opleiding tot boswachter zat toen voor mij aan de andere kant van het land.

Pathologie

Op aanraden van mijn neef Gerard ben ik uiteindelijk in de gezondheidszorg gaan werken. Via ziekenverzorger naar de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Daarna begon het “inrollen” in andere beroepen waarbij de zorg rondom stoffelijk overschotten centraal stond. Zes jaar uitvaartverzorging, daarna enkele jaren als anatomisch preparateur bij het anatomisch laboratorium van de universiteit van Leiden en uiteindelijk als forensisch onderzoeker op de afdeling Pathologie van het NFI.

Dromen

Al met al heel boeiende beroepen. Met sommige collega’s uit die tijd heb ik nog steeds contact. Collega Job van het anatomisch lab is zelfs een zeer, zeer goede vriend geworden. In de tijd van de psychiatrie had ik al eens gesolliciteerd bij het bos. Ik werkte toen op een afdeling waarvan een collega de vrouw van één de boswachters was. Zij vertelde dat men hier een boswachter zocht. Ik had het sollicitatiegesprek nog in de barakken, die stonden bij wat nu de Uitkijk is. Ik werd toen niet aangenomen en mijn weg vervolgde zich richting het heden. In de tijd bij het NFI raakte ik toch weer in contact met het Bos, kennelijk op het juiste moment,  want inmiddels ben ik alweer bijna acht jaar boswachter.

En zo werd een droom uit m’n jeugd op een opmerkelijke manier toch werkelijkheid. Twee dromen eigenlijk, want inmiddels lopen er op m’n boerderijtje zeven paarden, wat kippen en twee blije ...