Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Passie voor vleermuizen
13 augustus 2020 om 09:20

Enkele weken geleden kwam ik terug van een afspraak in het Bos. Zoals altijd krijg ik dan een onbedwingbare drang om nog wat ommetjes door het Bos te maken. En bijna altijd heeft het Bos dan een verrassing voor me. Zo zag ik dit keer bij vol daglicht enkele vleermuizen buiten op de bomen zitten. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het bleken rosse vleermuizen te zijn en eentje zat zelfs op maar anderhalve meter van de grond.

Rosse vleermuizen
In het Bos komen zes soorten vleermuizen voor. De Watervleermuis, de Laatvlieger, de Dwergvleermuis, de Ruige dwergvleermuis, de Meervleermuis en de Rosse vleermuis. Daar zijn we blij mee. Veel mensen vinden ze ook heel schattig. Sommige mensen vinden die nachtelijke fladderaars ook een beetje eng, maar daar is geen reden voor. Een vleermuis eet per nacht wel 3000 insecten, waaronder heel veel muggen én ook eikenprocessievlinders. We vertroetelen ze al jarenlang met vleermuiskasten in het Bos. In de strijd tegen de eikenprocessierups zijn er afgelopen winter nog eens 200 vleermuiskasten bijgeplaatst.

Kraamtijd
Van half mei tot eind juli is het kraamtijd van de vleermuizen. Vrouwtjesvleermuizen hokken dan bij elkaar op een warme donkere plek. Een groep van zussen, moeders en tantes die elk een jong krijgen. De Rosse vleermuis is de enige soort waarvan we zeker weten dat 'ie een kraamkolonie heeft in het Bos. Daar is het overdag een rustige boel met veel slapen en poetsen. Mijn oren blijken er tot mijn spijt ondertussen te oud voor, maar met jonge oren kun je bij zo’n kolonie de jongen met hoge piepgeluidjes gezellig horen kletsen. Dus wat deden die jonge vleermuizen nu buiten in de zon?

Stadsecologen in actie
Alle vleermuizen zijn wettelijk beschermd in Nederland. De Amsterdamse stadsecologen houden ze daarom extra in de gaten om te voorkomen dat ze bij (bouw-)werkzaamheden verstoord worden. Uma Ho-Sam-Sooi, onze vleermuisecoloog van dienst, wist me te vertellen dat het op zich wel eens vaker voorkomt dat een vleermuis buiten hangt. Het was bovendien de tijd dat jongen voor het eerst gaan uitvliegen en een jong wil ook wel eens de kolonieplaats uitkruipen of -vallen. De moeder leidt ze dan gewoonlijk terug naar binnen. Op de door mij meegestuurde foto’s vond Uma de vleermuizen er echter niet goed uitzien. En dan zie je de passie bij onze stadsecologen en boswachters. Nog dezelfde dag ging ze uit ongerustheid zelf kijken en ze besloot dat het beter was de duidelijk zieke vleermuizen naar een opvang te brengen.

Reddingsactie
De volgende ochtend was ze terug met collega Geert Timmermans en onze boswachter in de hoop de vleermuizen nog te redden. Twee dode vleermuizen vonden ze en drie vleermuizen zijn gevangen en naar dierenopvang De Toevlucht gebracht. Ze bleken graatmager te zijn, en hun vacht vies en onverzorgd. Stadsecoloog Anneke Blokker is vervolgens ’s avonds ook nog gaan kijken naar de kolonie, dit ondanks dat ze al met zwangerschapsverlof was. Gelukkig bleken er in de schemering meerdere vleermuizen uit te vliegen om op voedseljacht te gaan. Anneke vond nog twee dode exemplaren, en twee zeer verzwakte, die ook naar de opvang zijn gebracht.

Worminfecties
Helaas zijn de vijf opgevangen vleermuizen toch overleden. Twee daarvan zijn onderzocht. In de darmen zaten interne bloedingen die veroorzaakt zijn door een zware wormeninfectie. De wormpjes en eitjes worden nog nader onderzocht. Als we meer weten, kan herhaling misschien voorkomen worden.

Zelf een vleermuis gevonden?
Vind je zelf een vleermuis, laat die dan met rust. Raap hem zeker niet met blote handen op. Geef het in het Bos door aan de boswachterij: 06-29081628 (tip: sla dit nummer op in je mobiel als je vaker in het Bos komt). Vind je er een buiten het Bos, kijk dan op  https://vleermuis.net/vleermuis-gevonden/vleermuis-gevonden voor hulp van een vleermuisdeskundige in de buurt.

Jonge rosse vleermuis op een boomstam; foto: Wouter van der Wulp.