Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen januari 2018

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen januari 2018

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Een bijzonder cadeau...
3 januari 2018 om 14:33
Gastblog Amsterdamse Bos
De boommarter in het Amsterdamse Bos, vastgelegd met de wildcamera.

Wellicht heb je wel eens over hem gehoord. Misschien heb je ‘m zelfs wel eens gezien. Ik heb het over de boommarter. Een, zoals de naam al verklapt, marterachtige die leeft in bosgebied. In Nederland een vrij zeldzame soort die je niet zo snel tegen het lijf loopt.

Ikzelf had nog nooit eerder van het beestje gehoord, laat staan ooit een gezien. Totdat ik afgelopen zomer een bericht tegenkwam op de Facebookpagina van het Amsterdamse Bos. Afgelopen juli was voor het eerst een boommarter met een wildcamera in het Bos vastgelegd.

Mijn interesse was gelijk gewekt. Ik heb gesolliciteerd naar een stageplek en een week later was ik al aangenomen. Ik mocht onderzoek doen naar de boommarter.

Wildcamera

Mijn stagebegeleider Abe zei in de eerste week al dat de kans om een boommarter op beeld te krijgen erg klein is. Ik moest m’n verwachtingen dus wat bijstellen, maar ik bleef hoop houden. In een natuurperceel in het Bos hingen we de camera op en strooiden wat kruimels van een oud koekje over de bodem. Dat zou waarschijnlijk alleen wat muizen opleveren, maar je weet maar nooit.

Dode buizerd

Twee dagen later ging ik terug om een (gevonden) dode buizerd als lokaas bij de camera neer te leggen. Toen ik aankwam lag er tot mijn verbazing een kapot ei voor de camera. Dat betekende dat er mogelijk een marter was langsgekomen! Ik pakte gelijk m’n laptop erbij en bekeek met spanning de beelden van de camera… Ja hoor, daar was ‘ie! Een aantal vogels is waarschijnlijk van schrik weggevlogen, want ik heb toch wel even staan juichen. De boswachters waren verbaasd over het snelle resultaat. Abe’s reactie: ‘Dat is een cadeautje!’

Vervolgonderzoek

In de weken daarna kreeg ik echter vaker cadeautjes, want de boommarter heeft zich inmiddels al vier keer laten fotograferen! Als dat geen toffe onderzoeksresultaten zijn?! Nu loopt m’n stage helaas al ten einde. Maar in het voorjaar kom ik terug voor m’n eindopdracht en vervolg ik mijn onderzoek naar de boommarter.