Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen maart 2018

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Bijdragen maart 2018

In dit gastblog delen medewerkers van het Amsterdamse Bos interessante kennis en ervaringen. Van bijzondere bomen tot onze Schotse Hooglanders, van festivals tot educatie. Lees mee!

Natuurpanorama in het Amsterdamse Bos

NB Bij elke weblog kan helaas maar één foto geplaatst worden. Kijk op onze facebookpagina voor méér foto's.

Reacties

Je kunt op een blog reageren via de knop, 'reageer' onder het bericht. Reacties worden een paar keer per week verwerkt. Dit betekent dat het even kan duren voor jouw reactie zichtbaar is.

Interview met collega Debby Tijdeman
15 maart 2018 om 14:43
Gastblog Amsterdamse Bos
Foto van Debby Tijdeman, gefotografeerd door Linda Briganti.

Wat is je functie in het Bos?

Ik ben voorman, en werk grotendeels buiten. Ik maak deel uit van de afdeling Beheer en Onderhoud. De afdeling Beheer en Onderhoud zorgt in het Bos o.a . voor de jaarlijkse dunningen. En voor het maaien van lang gras, dat wordt verwerkt in hooibalen. De hooibalen gaan voor een deel naar een boerderij met biologische koeien en dienen als voer voor de Schotse Hooglanders in het Bos. De essentaksterfte staat ook op de agenda van de afdeling Onderhoud en Beheer.

Waar was je op 18 januari, de dag van de storm?

Ik was op vakantie in Oostenrijk. Ook daar was sprake van storm, de skiliften waren dicht.

En toen je van vakantie terugkwam, hoe trof je het Bos aan?

In het Amsterdamse Bos zijn ongeveer 100 bomen gesneuveld; bomen die op en aan paden stonden. De bomen die op de paden lagen, hebben we in stukken gezaagd en die stukken gaan naar een houtopkoper. Sommige stukken stam versnipperen we, en die houtsnippers gebruiken we weer in het Bos. En sommige stukken stam worden verwerkt in snijplanken, muziekdoosjes en houten krukjes, te zien en te koop in De Boswinkel.

Hoe gaat het met de Schotse Hooglanders?

Met de Schotse Hooglanders in het Bos gaat het goed. Er zijn een paar koeien drachtig.  Vorig jaar was in februari het eerste kalfje geboren. De Hooglanders krijgen momenteel, in de winter, bijvoeding, elke week. Er is nu nog weinig in de natuur voor ze te vinden aan voedsel. Het bijvoederen heeft als bijkomend voordeel dat de Hooglanders wat tammer zijn. Dit is handig als de koeien gevangen moeten worden, bijv. als ze gaan verhuizen en bij de halfjaarlijkse gezondheids-check.

Wat betekent voorjaar voor jou?

Voorjaar betekent voor mij frisgroene bomen.

Hoogtepunten in het Bos
9 maart 2018 om 09:18
Gastblog Amsterdamse Bos
NAP peilbout 25D319 (foto: Wouter van der Wulp).

Een van de bijzonderheden van het Amsterdamse Bos is dat het is aangelegd onder zeeniveau. Het grootste deel zelf een flink stuk onder zeeniveau. Het water in de zee heeft echter steeds een andere hoogte. We meten daarom ten opzichte van het NAP, het Normaal Amsterdams Peil. Een betrouwbaar vast peil is belangrijk om de dijken overal op de juiste hoogte te kunnen houden, maar eigenlijk bij alle aanleg van wegen, tunnels, huizen, enz. Het NAP was enkele weken geleden in het nieuws. Gevierd werd dat 200 jaar geleden ons (Normaal) Amsterdams Peil het ijkpunt voor heel Nederland werd. Je leest hier meer over in het Erfgoed van de Week.

Dat feestje maakte mij nieuwsgierig naar wat we daar in het Bos van terug kunnen vinden. Als je de blauwe peilschalen in water bekijkt, ontdek je dat er in het Bos wel tien aparte waterpeilen zijn. Het mooiste zie je het peilverschil onder aan de Bosbaansluis, maar het grootste vind je bij het gemaal aan de Ringvaart. Daar wordt het water opgepompt van 5,5 meter onder NAP in de Bospolder, naar 60 centimeter onder NAP in de Ringvaart.

Oude peilsteen

Om goed te kunnen meten zijn er door het hele land peilmerken geplaatst. Steeds opgemeten ten opzichte van de al bestaande merken. In de Koenensluis vinden we nog een oude peilsteen, met daarop Amsterdams Peil aangegeven. Die sluis is in 1905 nieuw gebouwd omdat de oude Koenensluis te klein en/of te slecht was voor de vervening die ging plaatsvinden. In 1905 was het AP al vervangen door het NAP. Dan ga je een beetje dromen. Zou deze steen soms hergebruikt zijn uit de oude 17e eeuwse Koenensluis?

Peilbout

Deze peilsteen is natuurlijk cultuurhistorisch interessant, maar niet erg betrouwbaar (meer). Rijkswaterstaat (RWS) beheert in heel Nederland zo’n 35.000 NAP-peilbouten, die ze ook periodiek nameten. Daarvan krijg je de gegarandeerde hoogte in millimeters nauwkeurig. Peilbout 25D319 die ik na enig zoeken op een viaduct in het Bos vond, heeft bijvoorbeeld een gegarandeerde hoogte van 611 ...