Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Gastblog van het Amsterdamse Bos - Reacties

Hulp voor de mooiste vogels van het Bos
17 januari 2019 om 10:58

Het is alweer 2019, het jaar van de wulp. Met mijn naam is het onvermijdelijk dat  deze bedreigde vogel met zijn jodelende baltszang het speciaalste plekje in mijn hart bezet. En als zorgzame vader is de wulp natuurlijk ook een fantastisch rolmodel, dus ik laat hem daar rustig zitten. Maar in het Bos is het enkel een heel incidentele passant die in Polder Meerzicht een hapje komt eten. Dus zonder probleem kan ik een andere vogel bezingen als de gaafste vogel van ons Bos. Een vaste bewoner.

En dan heb ik het over die blauwe flitsen die met 50 km/uur voorbij scheren, de ijsvogels. Als je geluk hebt gaat deze on-Nederlands mooie vogel in je blikveld op een tak boven het water zitten, om even later met een snelle duik een visje te verschalken.

Holbewoners

IJsvogels zijn holbewoners, die leven langs kronkelende beken en rivieren. ’s Winters bij extra regenwaterafvoer ontstaan daar vanzelf steile oeverwanden. De plek waar ijsvogels dan hun nesthol graven. Ons Bos is zeer waterrijk. Het smalle en brede water is ontworpen om de suggestie van beken en rivieren te wekken. Alleen stroomt het water niet echt, en slaan er dus ook niet regelmatig oevers af. Wel vallen er bomen om, en soms kan de ijsvogel een nesthol maken in een wortelkluit. Maar al met al was er woningnood onder de ijsvogels in het Bos.

IJsvogelwanden maken

Sinds 2013 helpt de Bosorganisatie ze daarom samen met een tiental vrijwilligers. Een keer per jaar worden er woningen bijgestoken en voorgeboord. Vervolgens worden de holen een paar keer nagelopen om te kijken hoeveel er daadwerkelijk door een ijsvogelgezin bewoond worden. De laatste jaren waren dat er een stuk of tien. Een van de Bosmedewerkers maakte in 2015 een mooi filmpje in het Bos van ijsvogeljongen op “visles”.

Maar de strenge vorstperiode van voorjaar 2018 heeft er flink ingehakt. De heel koude wind en voedselgebrek is menig ijsvogel fataal geworden. Want ijsvogels eten vis, vis en nog eens vis. En vang maar eens vis, als er ijs ligt. Toch waren er dit jaar nog vier broedparen in het bos, die elk twee, drie legsels hebben gehad van vijf à zes eieren per keer. Als het ijs de komende weken wegblijft, zullen er weer veel meer ijsvogels broeden in het Bos. Een goede kans dat je er eentje bij het water ziet.

Zelf meedoen?

Wil je eind februari meedoen op de gezellige ijsvogelwerkdag en/of later in het jaar een paar keer het gebruik van een aantal ijsvogelwandjes controleren? Stuur dan een mailtje naar boswinkel@amsterdam.nl. Je hoeft geen ervaren vogelaar te zijn om mee te kunnen doen. Je krijgt alle informatie en begeleiding die nodig is.

Samen een ijsvogelwand maken, foto: Wouter van der Wulp.