Pad tot huidige pagina

Expositie 'Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos'

Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941-1944

In het kader van 75 jaar bevrijding toonde het Amsterdamse Bos van 2 september 2021 tot en met 10 juli 2022 in de Boswinkel de expositie Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos  – Joodse werkkampen in en rond Amsterdam 1941 – 1944.

Het Amsterdamse Bos is aangelegd als werklozenproject uit de jaren 30, dat weten de meeste mensen wel. Veel minder bekend is dat er in het Bos tijdens de Tweede Wereldoorlog speciale werkkampen waren voor joodse mannen, die daar verplicht tewerk werden gesteld. Hun tragische geschiedenis werd nu voor het eerst uitgebreid belicht.

Lion Tokkie, onderzoeker

Dagboek Sal Santen

Uit de schaduw

In en rond Amsterdam waren tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 13 werkkampen speciaal voor joodse mannen, die daar verplicht tewerkgesteld werden. Daarvan lagen er 4 in het Amsterdamse Bos en 1 op Schiphol-Oost. Ze vormden een schakel in de Jodenvervolging van de Duitse bezetter, waarin ook Nederlandse instanties een rol speelden. Voor velen bleken de werkkampen een voorportaal voor deportatie naar Auschwitz en Sobibor.

In de expositie belichtte het Amsterdamse Bos deze weinig bekende schaduwzijde van haar geschiedenis, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, objecten, documenten en film. Er is een wandelroute langs locaties waar is gewerkt, een podcast en een speciaal ontworpen kunstwerk. Voor scholen is er een educatief programma.

Bezoek de tentoonstelling

De expositie is van 24 maart tot en met 4 juni 2023 te zien in het Stadsarchief van Amsterdam, Vijzelstraat 32.

Agenda

2021

  • 1 september: Opening expositie voor pers en genodigden
  • 2 september: Expositie toegankelijk voor publiek
  • 19 september: ‘Vergezichten’ - schrijversvoordrachten door DeLiteraireKaravaan; zie ook de voordracht van Rebekka Bremmer:
    'Het Barre land' (PDF, 406 kB)
  • 3 oktober: Lezingenmiddag geschiedenis Joodse werkkampen
  • 17 oktober: ‘Vergezichten’ - schrijversvoordrachten door DeLiteraireKaravaan
  • 14 november: NHM vertelt, Interview Esther Göbel met nabestaande Ellen Santen, locatie Joods Cultureel Kwartier

2022

  • 15 mei: Nabestaandendag

2023

Podcast

De audiotour bij deze expositie voert u langs locaties in het Amsterdamse Bos waar joodse mannen gewerkt hebben. Download de podcast naar uw smartphone en ga op pad. Of luister hier.

audio: Podcast Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos

Spotify

Apple Podcasts

Educatie

Voor middelbare schoolklassen is een lespakket beschikbaar.

Afbeelding

Kunstwerk

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ontwierp kunstenaar Tim Mathijsen de installatie 'Zitplastiek voor herinnering'. Het verwijst naar de niet meer zichtbare geschiedenis in het landschap.

Herinnering delen?

Dhr. Ulli Jessurun d'Oliviera, 2020, fotograaf: Lukas Göbel

Heeft u een verhaal dat u wilt delen, of wilt u foto’s, documenten of ander waardevol materiaal over joodse werkkampen aan een museum of archief overdragen? Neem contact op.

Afbeelding

Realisatie

De gemeente Amsterdam/het Amsterdamse Bos presenteert deze tentoonstelling ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in samenwerking met verschillende partijen.

Pers

Perscontact:
Hinke Kappert, communicatieadviseur Amsterdamse Bos, telefoon 06-1014 9457, mail
h.kappert@amsterdam.nl.