Pad tot huidige pagina
De Bosbaan in het Amsterdamse Bos

Geen blauwalg meer in Bosbaan, nog wel in Amstelveense Poel en delen Ringvaart

Onlangs is in de Bosbaan, de Amstelveense Poel en delen van de Ringvaart blauwalg aangetroffen. Bij de laatste meting (week 34) is in de Bosbaan geen blauwalg meer geconstateerd.

Blauwalg

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën of blauwwieren genoemd) zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, groen van kleur. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren.

Als je met blauwalg in aanraking komt kun je ziek worden. Wie in aanraking komt met blauwalgen of ze bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritatie aan ogen of huid. Andere mogelijke klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten. Ook honden zijn er gevoelig voor, zij lopen met name risico als zij zich na het zwemmen gaan wassen.

Vermijd daarom contact met het besmette water. Zwem alleen in de officiële, door de provincies aangewezen, zwemwaterlocaties. Deze staan aangegeven op zwemwater.nl. Ben je toch met blauwalg in aanraking gekomen? Was dan je handen met water en zeep of neem een douche.

Officiële zwemlocatie in de Grote Vijver

In de Grote Vijver in het Amsterdamse Bos is een apart gedeelte afgezet als officiële zwemlocatie.  De kwaliteit van het zwemwater wordt regelmatig door de Provincie Noord-Holland (Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord) onderzocht op verontreiniging.

De zwemwaterkwaliteit van de officiële zwemlocatie in de Grote Vijver is op dit moment (week 34) binnen de norm. Er is ook geen sprake van blauwalg. Naar verwachting kan de zwemwaterkwaliteit de komende tijd wel wisselen. Op zwemwater.nl vind je altijd de actuele situatie. Bij twijfel kun je de zwemwatertelefoon bellen (088-1021300 voor Noord-Holland).

Overige wateren in het Amsterdamse Bos

Veel wateren binnen het Bos staan in verbinding met elkaar. Wanneer ergens een waarschuwing geldt, is overal voorzichtigheid geboden. Zwem alleen in de officiële zwemlocaties die staan aangegeven op zwemwater.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie over blauwalg en officiële zwemlocaties, zie: zwemwater.nl.