Pad tot huidige pagina

Er zijn alweer teken gesignaleerd

Een teek op een blad

Met het warme februariweer komen ook pollen en teken weer om de hoek kijken. Wie de komende weken de natuur in trekt, doet er verstandig aan alert te zijn op teken. Ook in het Amsterdamse Bos komen teken voor. Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen.

Met temperaturen rond de 20 graden loopt de kans op een tekenbeet sterk toe, zegt de Tekenradar van het RIVM en Wageningen University.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor, ook in de stad en ook in het Amsterdamse Bos. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.

Controleer jezelf

GGD Amsterdam adviseert om na een uitstapje in het groen altijd jezelf - en eventueel een ander - te controleren op teken. En vindt je een teek, dan kun je die eenvoudig zelf verwijderen.

Meer informatie

In de folder 'Een teek? Pak ‘m beet!' (PDF, 383 kB) lees je alles over het controleren en weghalen van teken.

Via de website tekenradar.nl kun je een tekenbeet melden en meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme, door de teek op te sturen naar het RIVM.