Pad tot huidige pagina
De bamboebrug bij het Bloesempark

Vervanging bamboebrug Bloesempark

De bamboebrug in het Amsterdamse Bos is na een aantal noodreparaties aan vervanging toe. We maken de brug duurzamer met een nieuw ontwerp.

De bamboe voetbrug bevindt zich aan de oostzijde van het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. De brug is circa 175 meter lang en biedt pano­ramisch uitzicht over de natuur rondom het Bloesempark. De brug is in 2000 gebouwd als eerste bamboe bouwwerk in Nederland. Toch blijkt het bamboe niet jarenlang bestand te zijn tegen de Hollandse natte weersomstandigheden.

Na een aantal noodreparaties is de bamboebrug dan ook aan vervanging toe. Om de veiligheid van bezoekers te garanderen zijn vorig jaar tijdelijke leuningen en staanders ter versteviging aangebracht.

Schetsontwerp bamboebrug

Nieuw duurzamer ontwerp

We hebben een nieuw ontwerp laten maken voor de bamboebrug (zie bovenstaand schetsontwerp). De staanders zijn ontworpen in de vorm van een draak, passend bij het Japanse uitgangspunt voor het Bloesempark. De staanders volgen een vloeiende lijn van hoog naar laag en verschillen per zijde.

Het materiaal dat wordt gebruikt bestaat uit een combinatie van bamboe gemengd met composiet (kunststof). Dit garandeert een lange levensduur en is bestand tegen de westerse weersomstandigheden. Ook wordt op de brug een aantal zitelementen aangebracht zodat bezoekers van de omgeving kunnen genieten.

Start uitvoering

De vervanging van de staanders en leuningen start naar verwachting 26 augustus 2019. Vanaf dit moment is de brug volledig afgesloten, dit staat met borden aangegeven. De verwachting is dat de brug in het voorjaar van 2020 gereed is.