Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
Nest van eikenprocessierupsen op een eik in het Amsterdamse Bos, foto: Olav Martens

Bos start met bestrijding eikenprocessierups

Half december start het Amsterdamse Bos met de plant van maar liefst 500.000 bloembollen. Ze worden geplant ter bestrijding van de eikenprocessierups. Daarnaast roept het Bos met 300 extra mezenkastjes de hulp van mezen in.

De eikenprocessierups veroorzaakte veel overlast de afgelopen zomer. Door te starten met de bestrijding voordat de rups brandharen ontwikkelt, hopen we overlast in het Bos te beperken. Uit onderzoek blijkt dat de beste bestrijding van de rups bestaat uit een combinatie van verschillende maatregelen. Het Bos zet aaltjes en andere natuurlijke vijanden in.

Zie ook: Amsterdamse Bos plant vandaag 500.000 bollen.

Bollen en kasten

De bloembollen en mezenkasten lokken verschillende natuurlijke vijanden, die de rups bestrijden. In het eistadium van de rups zijn dat het lieveheersbeestje en de sluipwesp. In de eerste rupsenfase is hij een maaltje voor de eikenblindwants, het Aziatisch lieveheersbeestje en spinnen. In het vierde en vijfde larvenstadium lusten de koekoek, spechten, roofinsecten en vleermuizen hem graag en in het vijfde stadium ook de hoornaar en grote vleermuis. Koolmezen en pimpelmezen zijn sowieso dol op de rups.

Aaltjes

Bij de Camping; Dagrecreatie; Eikenlaan; Fun Forest; de hoofdingang rondom De Boswinkel; het Groot en Klein Kinderbad; ingang Kleine Noorddijk; de Grote Speelweide; Sportvelden en Zonneweide komen microscopisch kleine aaltjes in actie. Zij dringen de rups binnen en zorgen dat hij geen honger meer heeft. Doordat de rups stopt met eten gaat hij dood.

Monitoring

De boswachterij volgt met de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van de rups. Zo weten we of aanvullende maatregelen nodig zijn in de fasen voordat de rups zijn brandharen ontwikkelt.

Meer informatie over wat je kunt doen als je in aanraking komt met de brandharen van de rups: www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/eikenprocessierupsen.