Pad tot huidige pagina
Bestrijding eikenprocessierups

Eikenprocessierups overlast voorbij hoogtepunt

De overlast van de eikenprocessierups is inmiddels al een poosje over z’n hoogtepunt heen. De meeste rupsen zijn verpopt tot vlinder. Maar achtergebleven brandharen kunnen nog steeds voor overlast zorgen, dus blijf alert. De Bosorganisatie evalueert de afgelopen periode en kijkt naar het plan van aanpak voor volgend jaar.

De eikenprocessierups heeft dit jaar voor extra veel overlast gezorgd in heel Nederland, ook in het Amsterdamse Bos. Door het warme weer van vorig jaar waren er aanzienlijk meer nesten aanwezig, dan de afgelopen jaren. En de brandharen van de rupsen dwarrelden onder bepaalde weersomstandigheden (onweersbuien, wind) ook in de lucht, wat voor meer overlast zorgde.

Naast de reguliere preventieve én bestrijdingsmaatregelen die de gemeente Amsterdam elk jaar neemt tegen de rupsen, zijn daarom dit jaar ook aanvullende maatregelen eikenprocessierups ingesteld.

Door de hoge plaagdruk lukte het niet alle nesten bijtijds te markeren en te (laten) weghalen. Uiteindelijk zag de Bosorganisatie zich genoodzaakt om 5 voorzieningen in het Bos tijdelijk af te sluiten vanwege de eikenprocessierups: beide kinderbaden, de Speeleilanden, de Zonneweide en het Kabouterpad.

Inmiddels zijn deze 5 locaties weer vrijgegeven, maar alertheid blijft op z'n plaats. In het Bos zijn nog nesten aanwezig, door de hoge plaagdruk zijn nog niet alle nesten verwijderd. En in de lucht kunnen nog brandharen zweven, dus blijf alert. Zoveel mogelijk locaties zijn met een nest gemarkeerd met een rood-wit lint. Ook de komende tijd zijn we nog bezig nesten te inventariseren en te (laten) verwijderen. Niet op álle plekken kunnen nesten verwijderd worden.

Aanpak

Wil je weten wat je kunt doen als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, of hoe je melding kunt doen van een nest en hoe we de rupsen bestrijden? Lees hier verder: Aanvullende maatregelen eikenprocessierups.

De Bosorganisatie evalueert de afgelopen periode en kijkt naar het plan van aanpak voor volgend jaar.