Pad tot huidige pagina
Bestrijding eikenprocessierups

Pas op voor de eikenprocessierups

22 mei 2019

Door het warme weer van vorig jaar zijn er op meer eiken nesten van rupsen aanwezig dan normaal. En door de hevige onweersbuien en wind worden de brandharen meer verspreid dan anders. We doen ons best om de nesten zo snel mogelijk te markeren, zodat ze verwijderd kunnen worden.

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen vervelende lichamelijke reacties teweegbrengen bij mens en dier. De Gemeente Amsterdam neemt daarom ook dit jaar maatregelen om de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos te bestrijden. Plekken met hoge bezoekersdrukte krijgen voorrang bij de markering en bestrijding, zoals langs drukke paden en speelweiden.

We markeren de locaties met een nest met een rood-wit lint. Daaraan kun je zien dat op die plek rupsen in de boom zitten. Het niet handig is om daar in de buurt te gaan zitten of (met je hond/kind) te lopen.

Door de hoge plaagdruk hebben we nog niet alle nesten kunnen markeren. We werken hier hard aan. Ook is de eikenprocessierups een paar weken geleden verveld. De huid die achterblijft bevat veel haren en is heel licht, en kan door de wind worden meegenomen.

Wil je weten wat je kunt doen als je in aanraking bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, of hoe je melding kunt doen van een nest en hoe we de rupsen bestrijden? Lees hieronder verder.

Preventieve biologische bestrijding

Op plaatsen waar in het verleden nesten zijn aangetroffen in het Bos worden de komende weken eiken bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Daarbij worden 'natuurlijke vijanden' van de rups machinaal in de boom gebracht (zie foto).

Gezondheidsklachten

De rupsen hebben brandharen die voornamelijk jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie kunnen veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Vermijd contact

De Gemeente Amsterdam waarschuwt om elk contact met de rupsen en nesten te vermijden. Maar ook zonder direct contact met de rups kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Is er toch contact met brandharen, dan is het raadzaam niet te krabben of te wrijven, maar de huid of ogen goed met water te spoelen.

Zie ook deze handige tips voor wandelaars.

Eikenprocessierups of spinselmotrups?

De waarschuwing geldt niet voor de spinselmotrups. Deze rups kapselt bomen geheel in met spinsel, maar veroorzaakt géén gezondheidsklachten. Op de website van de GGD wordt het verschil duidelijk uitgelegd.

Blijf alert

In Amsterdam is de rups sinds 2009 aanwezig. Het beheerplan dat nu wordt uitgevoerd in het Bos heeft al geleid tot minder nesten. Omdat elk jaar toch rupsnesten in bomen kunnen verschijnen, is het van belang dat de bezoeker ook alert blijft op een mogelijk nest in een eik.

Een nest melden: meldpunt GGD

Nesten van de eikenprocessierups gezien in het Amsterdamse Bos? Meld dit dan s.v.p. via telefoonnummer 14 020 (voor mobiele telefoons: 020 624 1111); Meldpunt Openbare Ruimte: amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/melding-openbare; de app Verbeter de buurt; of mail naar de GGD: eikenprocessierups@ggd.amsterdam.nl.

Meer informatie en overzichtskaart locaties

Op de website van de GGD staat een overzichtskaart met de actuele situatie en locaties waar de afgelopen seizoenen eikenprocessierupsen gevonden zijn. Op deze website vind je ook meer informatie over de eikenprocessierups.