Pad tot huidige pagina
De Jakoba Mulder-tulp, gedoopt op 11 april 2019, bij de Boswinkel in het Amsterdamse Bos. Foto: Hinke Kappert.

Jakoba Mulder-tulp gedoopt in Amsterdamse Bos

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het Amsterdamse Bos heeft wethouder Laurens Ivens vandaag tijdens het Tulpfestival een bijzondere tweekleurige tulp gedoopt. De tulp is opgedragen aan Jakoba Mulder, hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling bij de gemeente Amsterdam, die het Bos ontwierp. Het ontwerp van het Amsterdamse Bos was haar eerste grote klus voor de gemeente.

Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren ontwerpen het Bos, jaren '30.

Ontwerp voor sport, recreatie en ontspanning

Met een omvang van bijna 1000 hectare is het Bos ontworpen als een gebruiksbos voor de Amsterdammers. Stijlelementen uit Duitse volksparken en de Engelse landschapsstijl bieden ruimte voor sport, recreatie en ontspanning. Het patroon van de tulp doet denken aan de meanderende paden, glooiende weides en krommingen in de bosrand.

De Jakoba Mulder-tulp staat bij De Boswinkel.

Stad op ooghoogte

Mulder gaf aan waar de waterpartijen, wegen, bospartijen en heuvels moesten komen. In haar stedenbouwkundige werk legde ze steeds een verbinding tussen de opzet van een stedenbouwkundig ontwerp en het effect daarvan op de bewoners en andere gebruikers, op wat zij van de stad ‘op ooghoogte’ merkten.

Ruimtelijke ervaring

Mulders grote aandacht voor de ruimtelijke ervaring die een ontwerp moest oproepen is ook goed zichtbaar in het Amsterdamse Bos. Zo mocht De Heuvel geen kegelvorm hebben, maar voor de wandelaar geleidelijk opdoemen uit het vlakke land. En met het Groot Kinderbad maakte zij voor de kinderen een veilige, besloten wereld, terwijl zij voorbij de daar geplante rododendrons toch de Grote Speelvijver kunnen zien.

Eerste schets Bosch (bespreken met directeur) - met ingetekende zichtlijnen.

Loopbaan

Jakoba Mulder studeerde in 1926 af als bouwkundig aan de Technische Hogeschool Delft. Vanaf  1930 werkte ze als adjunct-architect stedenbouw bij de afdeling Stadsontwikkeling van Amsterdam. In 1958 volgde  zij Cornelis van Eesteren op als hoofdarchitect. De periode waarin het Amsterdamse Bos tot stand kwam – van 1934 tot 1970 - omspant een groot deel van Mulders stedenbouwkundige loopbaan.

Foto-expositie 85 jaar Bos - Jacoba Mulder

In het kader van 85 jaar Amsterdamse Bos is langs het fietspad vanaf de Boswinkel een foto-expositie ingericht. De zwart-wit foto's illustreren het verhaal van het Amsterdamse Bos: het ontwerp, aanleg en het gebruik van het Bos door de jaren heen.

Foto-expositie in het kader van 85 jaar Bos, foto: Angela Bouman

Tulpenboom en Jakoba Mulder tulp

Wie na het bekijken van de foto’s doorloopt op het pad, ziet na het Klein Kinderbad aan de rechterkant een kleine weide. Aan de bosrand, in het midden, staat een tulpenboom, naar verluidt de favoriete boom van Jakoba Mulder. Om het heugelijke feit van het 85 jarige bestaan te vieren doet het Amsterdamse Bos mee aan het Amsterdamse Tulp Festival. Wij dopen de Jakoba Muldertulp, ter ere van de ontwerper die aan de wieg stond van ons mooie Amsterdamse Bos.

De tulpenboom in herfsttooi, foto: Angela Bouman, 17 november 2017.

Lees hier meer over Jakoba Mulder: Jakoba Mulder, de 'juffrouw van het Bos'.