Pad tot huidige pagina
Het ‘vogelhuisje’ met camera

Kleine Poelakker krijgt ondiepe poel

Het Hoogheemraadschap Rijnland start deze week met werkzaamheden in de Kleine Poelakker bij de Amstelveense Poel. Het werk is onderdeel van een reeks ingrepen om de waterkwaliteit en ecologie in de Amstelveense Poel te verbeteren.

Rijnland verdiept en verhoogt delen van de Kleine Poelakker. Zo ontstaat in het midden een mooie ondiepe poel met zeer geleidelijke oevers en een geschikt leefgebied voor veel planten en dieren, waaronder insecten, kikkers, kleine zoogdieren en vissen.

Ook de ringslang, een beschermde soort die voorkomt in en rond de Amstelveense en Kleine Poel, profiteert hiervan. De Kleine Poelakker wordt met twee doorgangen (zogenoemde ‘duikers’) verbonden met het omliggende water.

Hooglanders

Na de werkzaamheden komen de Schotse Hooglanders die op dit terrein grazen weer terug. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en er een afwisselend landschap ontstaat.

Vogelhuisje

Bij het werkterrein wordt deze of volgende week een camera geplaatst op een 2,5 tot 3 meter hoge paal. Hij ziet er uit als een vogelhuisje. De camera maakt af en toe foto’s die het Hoogheemraadschap aan het eind van het project bundelt tot een filmpje dat zij op hun website zetten. Afbeeldingen van passerende bezoekers van het Bos worden verwijderd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie ook op  https://www.rijnland.net/werk-in-uitvoering/plassen-en-meren/amstelveense-poel. De directievoerder van het project beantwoordt ter plaatse eventuele vragen.