Pad tot huidige pagina
Schotse Hooglander in het Amsterdamse Bos

Het leukste Bos viert feest

Het Amsterdamse Bos werd vanaf 1934 aangelegd als een nieuw, sociaal bos voor álle Amsterdammers. Inmiddels is bijna iedere Amsterdammer er wel eens geweest. Elk jaar verwelkomt het Bos ruim 6 miljoen bezoekers. Dit jaar bestaat het 85 jaar. Reden voor een feestje.

In 1928 besloot de gemeenteraad tot de aanleg van een natuurgebied van bijna 1000 hectare. De beroemde Amsterdamse schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse had de gemeenteraad overtuigd met zijn campagne voor meer groen in en bij de stad. Het moest een bos worden voor alle lagen van de bevolking, ‘ter ontspanning en ontmoeting’. Ook voor bewoners die geen geld hadden voor een dagje naar het strand of naar het Gooi.

Bos moest snel groeien

Ideeën voor het ontwerp kwamen uit Duitsland en Engeland. In Duitsland werden parken ontworpen waar mensen ‘zomaar’ op het gras gingen zitten en picknicken. Hoofdontwerpers Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren vonden een goede mix van parklandschap en mogelijkheden voor ontspanning en recreatie. Hun hulp was nodig om van het kale poldergebied een vruchtbaar gebied te maken. Samen zorgden zij inderdaad voor een snel en prachtig resultaat. Het Bos werd een groot succes.

Bos lijkt stiekem groter

Een groot deel is ontworpen in de Engelse landschapsstijl met een natuurlijke sfeer. Vanaf de Heuvel is dat goed te zien. Glooiende weiden, kleine groepjes bomen, bochtige sloten, hoge bruggetjes en ronde bosranden. Deze kromme lijnen en ‘verdwijnpunten’ zorgen dat het Bos groter lijkt dan het is.

Zonder crisis geen Bos

De aanleg van het Bos startte met de Bosbaan in 1934. In de jaren '30 was de crisis uitgebarsten met een torenhoge werkloosheid tot gevolg. Het Boschplan, zoals het toen heette, bleek een goed werkverschaffingsproject. Al helemaal omdat het Rijk een deel van de loonkosten betaalde. Tussen 1934 en 1940 werkten er 20.000 mensen in het Bos. Om zo veel mogelijk werklozen te laten werken, moesten zij alles met de hand doen. Met kruiwagens en een schep, zwaar werk.

Bij de aanleg van het Bos gebruikte men onder andere kiepkarren.

Oorlogsjaren

In de oorlog ging de aanleg van het Bos naar een laag pitje. De Duitsers gebruikten het voor werkkampen. In de hongerwinter werd er veel hout gekapt door de hongerende stedelijke bevolking. Na de oorlog ging de werkverschaffing weer verder. Totdat aannemers het werk met grote machines overnamen. De laatste bomen zijn geplant in 1970, op de Nationale Boomplantdag.

Houten bruggetjes

Het mooiste van het Bos is wel de afwisseling. Ook is er een groot netwerk van paden en waterwegen. En het Bos biedt veel mogelijkheden voor ontspanning, kijk naar de Grote Speelvijver en de Grote Speelweide. Omdat er zoveel water is, zijn er ook veel bruggen, wel 116 stuks. Uniek zijn de 67 houten bruggen van de beroemde architect Piet Kramer van de Amsterdamse School. Geen van deze 67 bruggen is gelijk.

Vos

De natuur doet het ook goed. Het Bos herbergt heel veel soorten dieren zoals de vos, ijsvogel, ringslang, eekhoorn, buizerd, marter en diverse planten en bomen. Het landschap is als een mozaïek van nat en droog bos, grasland, riet en open water. Een uniek stukje natuur voor iedereen, en dat vlak bij de stad. Alle reden voor een mooi feest!

Activiteiten

Laat uw mooiste foto van het Bos, liefst met een verhaal erbij, zien op de tentoonstelling ‘85 jaar Amsterdamse Bos’ in de Boswinkel.

En verder:

  • 16 maart + 7 april: Karper viswedstrijd op de Bosbaan
  • 31 maart: Voorjaarswandeling met de boswachter
  • Eind maart/begin april: Hanami Matsuri: picknicken onder de bloeiende kersenbomen
  • 25 mei: Nachtrondvaart door het Bos, met ontbijt
  • 1 + 2 juni: Roeiwedstrijden op de Bosbaan
  • juni-juli: Fiets of wandel met de nieuwe bomenroute langs bijzondere bomen
  • Tot en met 17 juli: Peuters in het Wild: elke woensdag start bij de Boswinkel
  • Zomer: Voorstellingen in de openlucht in het Bostheater

Kijk voor alle activiteiten op www.amsterdamsebos.nl/boskalender.

Picknicken onder de bloeiende kersenbloesembomen in het Bloesempark.