Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
De Jakoba Mulder-tulp, gedoopt op 11 april 2019, bij de Boswinkel in het Amsterdamse Bos. Foto: Hinke Kappert.

Nieuwe Jakoba Mulder-tulp te koop in de Boswinkel!

De nieuwe Jacoba Muldertulp is vanaf dit weekend te koop in de Boswinkel van het Amsterdamse Bos. Eerder dit jaar is de tulp door wethouder Laurens Ivens ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van het Amsterdamse Bos tijdens het Tulpfestival gedoopt.

Jakoba Muldertulp

De Jakoba Muldertulp is een bijzondere tweekleurige tulp, opgedragen aan één van de hoofdontwerpers van het Amsterdamse Bos. In het ontwerp van het Bos bieden stijlelementen uit Duitse volksparken en de Engelse landschapsstijl ruimte voor sport, recreatie en ontspanning. Het patroon van de tulp doet denken aan meanderende paden, glooiende weides en krommingen in de bosrand.

In de Boswinkel kun je een setje van 5 Jacoba Mulder-tulpenbollen kopen voor € 7,50. De Boswinkel is dinsdag t/m zondag open van 10-17 uur.

Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren ontwerpen het Bos, jaren '30.

Ontwerp voor sport, recreatie en ontspanning

Met een omvang van bijna 1000 hectare is het Bos ontworpen als een gebruiksbos voor de Amsterdammers. Stijlelementen uit Duitse volksparken en de Engelse landschapsstijl bieden ruimte voor sport, recreatie en ontspanning. Het patroon van de tulp doet denken aan de meanderende paden, glooiende weides en krommingen in de bosrand.

Stad op ooghoogte

Mulder gaf aan waar de waterpartijen, wegen, bospartijen en heuvels moesten komen. In haar stedenbouwkundige werk legde ze steeds een verbinding tussen de opzet van een stedenbouwkundig ontwerp en het effect daarvan op de bewoners en andere gebruikers, op wat zij van de stad ‘op ooghoogte’ merkten.

Ruimtelijke ervaring

Mulders grote aandacht voor de ruimtelijke ervaring die een ontwerp moest oproepen is ook goed zichtbaar in het Amsterdamse Bos. Zo mocht De Heuvel geen kegelvorm hebben, maar voor de wandelaar geleidelijk opdoemen uit het vlakke land. En met het Groot Kinderbad maakte zij voor de kinderen een veilige, besloten wereld, terwijl zij voorbij de daar geplante rododendrons toch de Grote Speelvijver kunnen zien.

Eerste schets Bosch (bespreken met directeur) - met ingetekende zichtlijnen.

Loopbaan

Jakoba Mulder studeerde in 1926 af als bouwkundige aan de Technische Hogeschool Delft. Vanaf 1930 werkte ze als adjunct-architect stedenbouw bij de afdeling Stadsontwikkeling van Amsterdam. In 1958 volgde zij Cornelis van Eesteren op als hoofdarchitect. De periode waarin het Amsterdamse Bos tot stand kwam - van 1934 tot 1970 - omspant een groot deel van Mulders stedenbouwkundige loopbaan.

Tulpenboom en Jakoba Mulder tulp

Wie vanaf de Boswinkel het Bos in loopt of fietst, ziet na het Klein Kinderbad aan de rechterkant een kleine weide. Aan de bosrand staat in het midden een tulpenboom, naar verluidt de favoriete boom van Jakoba Mulder.

De tulpenboom in herfsttooi, foto: Angela Bouman, 17 november 2017.

Lees hier meer over Jakoba Mulder: Jakoba Mulder, de 'juffrouw van het Bos'.