Pad tot huidige pagina
Exmoor pony's, Stichting Taurus

Naast Hooglanders ook Exmoor pony's in Schinkelbos

Naast Schotse Hooglanders grazen er binnenkort ook Exmoor pony's in het Schinkelbos. Het zijn wilde dieren, dus houd minimaal 25 meter afstand. Aai en voer ze niet.

De pony's zijn een aanvulling op de kudde Schotse Hooglanders en hebben een andere manier van grazen. De runderen rukken gras af met hun tong, de paarden kunnen korter gras afbijten. Er ontstaat zo meer variatie en dit komt de biodiversiteit van het gebied ten goede. De dieren die komen zijn gewend om tussen runderen te lopen.

Natuurlijke begrazing

In sommige delen van het Amsterdamse Bos zetten we 'natuurlijke begrazing' in, zoals de Schotse Hooglanders en binnenkort de Exmoor pony's. De dieren zorgen ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen en er een afwisselend landschap ontstaat.

Schotse Hooglanders worden ingezet voor 'natuurlijke begrazing'.

Omdat de Exmoor daarnaast een bedreigd pony-ras is, draagt de inzet van deze dieren als begrazers ook bij tot het behoud van deze unieke pony.

Exmoor

De oorspronkelijke Europese soorten wilde paarden zijn uitgestorven. In natuurgebieden worden vervangers van wilde paarden ingezet, zoals Konikpaarden en tegenwoordig ook Exmoor pony’s.

De Exmoor stamt rechtstreeks af van het wilde type paard (woudtarpan) dat voorkwam in Noord- en West-Europa en wordt inmiddels beschouwd als de enige echte nazaat. De pony is vrijwel onveranderd is gebleven sinds de prehistorie en je komt hem ook tegen op rotstekeningen in allerlei grotten in Europa.

Exmoor pony's zijn zeer geschikt voor natuurbegrazing. Ze hebben eeuwenlang geleefd onder natuurlijke omstandigheden, zijn geheel zelfredzaam en kunnen overleven in de natuur. Meer lezen over de Exmoor? Kijk op www.exmoorpony.nl.

Wilde dieren

De Exmoor pony's en Hooglanders blijven wilde dieren, ook al zijn ze gewend aan de aanwezigheid van mensen. Houd daarom altijd gepaste afstand (minimaal 25 meter), zeker indien er jonge dieren in een kudde aanwezig zijn.