Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups in Bos gaat volgende fase in

15 april 2020

De bestrijding van de eikenprocessierups in het Amsterdamse Bos gaat de volgende fase in. Na het planten van bloembollen en ophangen van nestkastjes beginnen we nu met het aanbrengen van nematoden (aaltjes).

Nematoden zijn kleine aaltjes die de lichamen van de jonge rupsen binnendringen waardoor ze dood gaan. De nematoden zelf overleven slechts enkele uren en zijn niet gevaarlijk voor mensen en dieren. De eikenbomen waar de rupsen in zitten worden tweemaal op deze manier behandeld.

Bewaar afstand tot eiken

De rupsen hebben op dit moment nog niet de overlast gevende brandharen. Maar door de blaaskracht van het spuiten kunnen mogelijk achtergebleven brandharen van vorig jaar uit de boom worden geblazen. Zorg dat u of uw huisdier op afstand van de eikenbomen blijft om mogelijke klachten te voorkomen.

Brandharen

De eikenprocessierupsen hebben brandharen die vervelende lichamelijke reacties teweeg kunnen brengen bij mens en dier. De brandharen kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren (met name honden, koeien en paarden) kunnen last hebben van de brandharen.

Monitoring

De Boswachterij volgt met de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van de rups. Zo weten we of aanvullende maatregelen nodig zijn in de fasen voordat de rups zijn brandharen ontwikkelt.

Meer informatie over wat u kunt doen als u in aanraking komt met de brandharen van de rups vindt u op https://www.amsterdam.nl/eikenprocessierups.