Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
De Boswinkel

Veel gestelde vragen over corona en het Bos

Lees hier veel gestelde vragen met betrekking tot het coronavirus en het Amsterdamse Bos.

Zijn de toiletten open?

De openbare toiletten in het Amsterdamse Bos zijn gesloten in verband met de noodverordening van de Veiligheidsregio van 3 april 2020 om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, waarin staat dat alle wc's in parken gesloten moeten zijn.

Is De Boswinkel open?

Vanaf 16 mei gaat De Boswinkel gedeeltelijk open op woensdag, zaterdag en zondagmiddag van 12.00 – 17.00 uur. De toiletten en de expositieruimte boven blijven gesloten.

De Boswinkel te bereiken via telefoon (020-545 6100) en mail (deboswinkel@amsterdam.nl) op de gebruikelijke openingstijden (di t/m zo, 10-17u) . Het gebouw is voorlopig gesloten. De geplande activiteiten tot 1 juni zijn geannuleerd.

Mag je sporten in het Amsterdamse Bos?

Door het beperken van sociale contacten is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Vanaf 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding samen buiten sporten, ook in het Amsterdamse Bos. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten onder begeleiding sporten als ze minimaal 1,5 meter afstand houden. Vanaf 1 juni mogen ook jongeren van 13 t/m 18 jaar (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand.

Zijn de sporttoestellen beschikbaar?

Bezoekers kunnen weer gebruik maken van de sport- en trimtoestellen in het Amsterdamse Bos. Ook hier geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand en was regelmatig uw handen met zeep. De sporttoestellen worden niet schoongemaakt door de Bosorganisatie. Hiervoor moeten bezoekers zelf materiaal meenemen.

Varen de pontjes?

Rederij Oeverloos vaart op dezelfde tijden en momenten als altijd, vanaf 18 april.

Op de vertrek- en aankomstpunten van rederij Oeverloos en op het schip hangen posters die passagiers erop wijzen de landelijke richtlijnen van de Rijksoverheid ook op de boot te volgen. Op het schip staat een ton waarin u een vrijwillige bijdrage voor de overtocht kunt doen.

Het vaarseizoen van veerpontje Ome Piet start vanwege corona op zaterdag 2 mei.

Zijn de kinderbaden gevuld?

De kinderbaden zijn nog even dicht, in afwachting van een besluit van de gemeente Amsterdam over het openstellen.

Kunnen we zwemmen in het Bos?

De kinderbaden zijn nog even dicht, zie ook de vraag hierboven. Voor het natuurlijk zwemwater gelden de richtlijnen van de Rijksoverheid voor de openbare ruimte: wilt u een frisse neus halen, houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en vermijd groepen. Kijk op www.zwemwater.nl voor de waterkwaliteit van de officiële zwemlocatie in de Grote Vijver.

Rijdt de Bosmobiel wel?

De Bosmobiel rijdt dit jaar helaas niet. In verband met de maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de organisator van de Bosmobiel besloten de activiteiten dit jaar (2020) te staken. De meeste deelnemers en vrijwilligers vallen in de risicogroep. Het is voor de organisator niet haalbaar om de anderhalve-meter-scheiding in de mobielen te realiseren, of een zodanig veilige afscherming maken dat risico’s vermeden worden.

Mogen we barbecueën in het Bos?

Het Amsterdamse Bos staat barbecueën tot 1 september 2020 niet toe, om drukte in het Bos en de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Beperk uw verblijfsduur.

Hoe zit het met de eikenprocessierups?

De gemeente Amsterdam pakt dit harige rupsje aan met het accent op preventieve bestrijding met biologische bestrijdingsmiddelen. In december 2019 zijn een half miljoen bollen in het Bos geplant en van januari tot maart zijn mezenkasten opgehangen. Ook worden in het voorjaar en zomer oude nesten uit de bomen verwijderd. De biologische bestrijdingsmiddelen worden met een machine in de boom gebracht. Dit zijn twee soorten bestrijdingsmiddelen; een bacteriepreparaat en nematoden.

Omdat de plaagdruk in het Bos het grootst is, is er deze zomer ook permanent een bestrijdingsteam in het Bos aan het werk. Bezoekers worden via de media, borden, de website en Facebook geadviseerd rekening te houden met de rups. Meer informatie staat op amsterdamsebos.nl/eikenprocessierups.

Zijn de attracties en eet- en drinkgelegenheden in het Bos open?

U kunt het beste op de website of Facebookpagina van de ondernemers in het Bos kijken of zij open zijn.

Mag een ruiter paardrijden in het Bos?

Ja, ruiters mogen rijden op de ruiterpaden in het Bos, houd wel minimaal 1,5 meter afstand.

Zijn de maneges in het Bos open?

De sportaccommodaties, waaronder de maneges, mogen voorlopig alleen open voor de jeugd. De maneges moeten toestemming hebben van de gemeente waarmee zij een overeenkomst hebben om lessen te geven. Kijk voor het aanbod van de maneges op hun website of Facebook.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf woensdag 29 april weer georganiseerd en onder begeleiding samen buiten sporten. Ook jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen georganiseerd en onder begeleiding samen buiten sporten, zo lang ze minimaal 1,5 meter afstand bewaren van elkaar. Vanaf 1 juni mogen ook jongeren van 13 t/m 18 jaar (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan.

Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Mogen maneges weer met groepen in het Bos paardrijden?

Met de versoepeling van de landelijke richtlijnen is bepaald dat gemeenten met de sportclubs de uitvoering daarvan vormgeven. De maneges moeten toestemming hebben van de gemeente waarmee ze een overeenkomst hebben om hun lessen te hervatten. Je kunt voor het bespreken van de protocollen die je voor de lessen instelt het beste contact opnemen met die gemeente. Zij beslissen of je de lessen weer kunt hervatten.

Vanaf 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding samen buiten sporten, ook in het Amsterdamse Bos. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten onder begeleiding sporten als ze minimaal 1,5 meter afstand houden. Vanaf 1 juni mogen ook jongeren van 13 t/m 18 jaar (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand.

Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Welke evenementen in het Amsterdamse Bos gaan nog door?

Volgens de aangescherpte richtlijn van Rijksoverheid van 23 maart worden alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Op de Boskalender vindt u een overzicht van de evenementen.

Is het evenemententerrein Land van Bosse open?

Het Amsterdamse Bos stelt het evenemententerrein Land van Bosse tot in ieder geval 1 september open voor bezoekers die een ommetje maken, omdat er vanwege de coronacrisis voor de korte termijn geen evenementen gepland staan.

Mag ik vissen in het Bos?

Volwassenen mogen weer in de buitenlucht sporten – dus ook vissen, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar houden. Je kunt op meerdere plekken je hengel uitgooien in het Bos. Je dient wel een visvergunning op zak te hebben en lid te zijn van de Amsterdamse Hengelsportvereniging. Zie ook: Vissen.

Worden de waterhappertjes in het Bos afgesloten vanwege corona?

Waternet beheert de waterhappertjes in het Bos. Zij volgen het uitgangspunt van het RIVM. De waterhappertjes blijven open omdat het risico niet meer of anders is dan met reguliere kranen. Wel is het verstandig hygiënisch met de kraan om te gaan (net zoals thuis), om maagdarmklachten te voorkomen.

Is de drijvende vlonder Amsterdecks open?

De nieuwe drijvende vlonder in het noorden van het Bos is weer open.

Worden de voetbaldoelen weer geplaatst?

De voetbaldoelen worden niet geplaatst als gevolg van de noodverordening van de Veiligheidsregio van 26 maart 2020, om groepsvorming te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Tot slot

De landelijke richtlijnen gelden ook in het Bos: houd afstand tot elkaar, schud geen handen, hoest en nies in uw elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Meer informatie: www.amsterdam.nl/coronavirus.

Lees op de website van de Rijksoverheid de laatste maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.