Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
Nest van eikenprocessierupsen in 'oksel' van eikenboom

Eikenprocessierups weer actief in Bos

4 juni 2020

Her en der wordt de eikenprocessierups weer gesignaleerd in het Bos. De brandharen van de rups kunnen vervelende voor lichamelijke reacties zorgen bij mens en dier.

Wat kunt u zelf doen

- Preventief

De rupsen komen voor in eikenbomen. Vermijd deze bomen en bomen die al vanwege een nest zijn gemarkeerd met een rood-wit lint. Eikenbomen zijn in deze tijd van het jaar te herkennen aan hun bladeren.

Zorg dat hals, armen en benen bedekt zijn. Een zonnebril kan ook handig zijn tegen rondzwevende brandharen (ook handig tegen rondzwevende pollen en kleine insecten).

- Bij klachten

Toch in aanraking gekomen met de brandharen?  Was of spoel de huid en ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts. Op de website van de GGD vindt u meer informatie.

Locaties van de nesten

In het Amsterdamse Bos is dit jaar een speciaal team constant aan het werk om de nesten van de rups weg te halen. Zij komen snel in actie als een nest is gemeld. Daarbij krijgen plekken langs paden en drukbezochte plekken in het Bos voorrang. Dit alles maakt het lastig om exact aan te geven waar de nesten zitten.

Melden van een nest

De bolvormige nesten hangen meestal aan de onderkant of in de 'oksels' van de takken (zoals op de foto), maar kunnen ook op de stam voorkomen. Als u een nest van een eikenprocessierups ziet, kunt u een melding doen:

Meer informatie

Meer lezen over wat de gemeente doet aan bestrijding van de rups? Kijk op: amsterdam.nl/eikenprocessierups.