Verbergen

Coronavirus: het laatste nieuws voor het Amsterdamse Bos vindt u op amsterdamsebos.nl/coronavirus.

Pad tot huidige pagina
De bamboebrug bij het Bloesempark

Nieuwe bamboebrug Bloesempark

De bamboebrug in het Amsterdamse Bos is na een aantal noodreparaties aan vervanging toe. De noodbrug die er nu staat is veilig en toegankelijk tijdens de bloei van het Bloesempark, daarom werken we aan een nieuwe brug.

In het Bloesempark is het nog niet te zien, maar er wordt druk gewerkt aan de bouw van de nieuwe onderdelen van de bamboebrug. In een werkplaats van de aannemer worden de nieuwe brugleuningen gemaakt, naar het park vervoerd en daarna aan de brug bevestigd.

Noodbrug toegankelijk en veilig

Om te voorkomen dat bloesemliefhebbers in de installatiewerkzaamheden belanden, zijn die werkzaamheden verschoven tot na de bloeitijd. De hekken bij het Bloesempark staan nu open omdat de aannemer het terrein gereed maakt voor het ontvangen van bloesembezoek. De noodbrug die er nu staat is toegankelijk en veilig.

Omgeving ook aangepakt

Naast de renovatie van de bamboebrug is eind 2019 gewerkt aan de toegankelijkheid van het gebied rondom het Bloesempark. Op de Bleekerskade bij het Bloesempark is bijvoorbeeld de weg aangepakt. Ook de bamboe en rododendrons in het gebied zijn nagekeken en waar nodig bijgeplant.

Ontwerp nieuwe brug

De oude brug moest worden aangepast omdat de brugleuning van bamboe niet tegen het Nederlandse klimaat bestand bleek. De nieuwe brugleuning is gemaakt van thermisch verzinkt staal in combinatie met composiet-bamboe staanders en staaldraad. Dit materiaal heeft een langere levensduur en is bestand tegen de westerse weersomstandigheden.

Vloeiende lijnen

De staanders zijn ontworpen in de vorm van een draak, passend bij het Japanse uitgangspunt voor het Bloesempark. De staanders volgen een vloeiende lijn van hoog naar laag en verschillen per zijde. Op de brug worden een aantal zitjes gemaakt zodat bezoekers van de omgeving kunnen genieten.

Panoramisch uitzicht

De bamboe voetbrug bevindt zich aan de oostzijde van het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. De brug is circa 175 meter lang en biedt pano­ramisch uitzicht over de natuur rondom het Bloesempark. De brug is in 2000 gebouwd als eerste bamboe bouwwerk in Nederland.

Schetsontwerp bamboebrug